Pestycydy mogą niszczyć węch rolników
- Autor: PAP
- Data: 17-01-2019, 09:48

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan wzięło udział ponad 11 200 farmerów. Obserwacje trwały ponad 20 lat. W momencie rozpoczęcia badań około 16 proc. uczestników doświadczyło silnej ekspozycji na pestycydy (np. wylania dużej ilości pestycydu na część ciała).
U osób, które doświadczyły intensywnego kontaktu z pestycydami po dwudziestu latach o 50 proc. częściej występowały problemy z węchem. Duże znaczenie miał także okres, który upłynął od kontaktu z pestycydami do umycia się. Rolnicy, którzy umyli się w ciągu trzech godzin od ekspozycji na działanie pestycydów byli o 40 proc. bardziej narażeni na zaburzenia węchu w porównaniu z osobami, które nie miały tak intensywnego kontaktu z chemikaliami. W przypadku osób, które umyły się dopiero po upływie ponad czterech godzin ryzyko było jednak dwukrotnie większe.
Wśród stosowanych pestycydów największy wpływ na węch miały: DDT i lindan (środki owadobójcze) oraz alachlor, metolachlor, kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy i pendimetalina (herbicydy).
"Niektóre z wcześniejszych badań wskazywały na związek ekspozycji na te środki z podwyższonym ryzykiem choroby Parkinsona i demencji. Zaburzenia węchu również uważa się za jeden z wczesnych objawów tych chorób, jednak lepsze poznanie tych zależności wymaga kontynuacji badań" - mówi dr Honglei Chen, autor badań.

Powiązane tematy:
-
KE chce, aby rolnicy wykorzystywali więcej wody z oczyszczonych ścieków komunalnych
-
Co z cukrem w Biedronce? Producent: Dostarczamy na 100 procent
-
Najważniejszym zadaniem rolnictwa jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego
-
To mogą być udane żniwa w świętokrzyskim
-
Projekt KE o redukcji stosowania pestycydów o 50 proc. spowoduje spadek produkcji rolnej
-
Ciągła susza zagraża rolnictwu
-
Minister rolnictwa obawia się niekontrolowanych wzrostów cen zbóż i nawozów
-
Rząd Holandii chce zlikwidować jedną czwartą gospodarstw rolnych
-
Kowalczyk o cenach żywności: Nie spodziewam się już istotnego wzrostu
-
Krajowa Grupa Spożywcza pomoże rolnikom znaleźć nowe rynki zbytu?
komentarze (0)