Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Podczas pandemii mężczyźni odżywiają się zdrowiej niż kobiety (badanie)

Serwis FitRated.com przeprowadził ankietę wśród 996 osób pracujących obecnie w domu z powodu COVID-19 na temat ich doświadczeń związanych z jedzeniem lunchu w biurze. Zbadano także zmiany nawyków żywieniowych w dobie 'home office'. Choć wyników internetowej ankiety nie należy traktować naukowo, w konkluzjach znalazło się kilka ciekawych wniosków.

Podczas pandemii mężczyźni odżywiają się zdrowiej niż kobiety (badanie)
W ankiecie FitRated mężczyźni pracujący z domu częściej odżywiają się zdrowo niż kobiety. fot. shutterstock

W ankiecie serwisu FitRated dużo miejsca poświęcono zjawisku tzw. 'food shamingu'. Okazuje się, że wielu ludzi czuje się skrępowanych jedzeniem w obecności współpracowników, zwłaszcza gdy  komentują oni cudze wybory żywieniowe. Co ciekawe, istnieją silne opinie na temat tego, co należy, a czego nie należy jeść w pracy. Badanie pokazuje również, jak zmieniły się nawyki pracowników związane z jedzeniem lunchu teraz, gdy więcej osób pracuje zdalnie. 

Krępujący lunch

Ponad połowa ankietowanych przyznała, że czuje się skrępowana podczas jedzenia obiadu w pracy z powodu reakcji współpracowników. Chociaż ludzie zwykle wstydzą się jedzenia żywności uważanej powszechnie za niezdrową, uczestnicy ankiety czuli się nieswojo również wtedy, gdy wprowadzali zdrowsze opcje do swojego biurowego menu.

Najpopularniejszym komentarzem, jaki pracownicy otrzymywali na temat swoich obiadów, było: "dobrze pachnie". Mimo tego, 23 proc. osób, które usłyszało ten komplement, czuło się skrępowane. Co więcej, nawet badani, którzy otrzymali pozytywną informację zwrotną o swoim lunchu również doświadczali zażenowania. Zdaniem ekspertów może to mieć związek z tym, jak ktoś siebie postrzega. Osobom z niską samooceną trudno jest zaakceptować pozytywne opinie.

Dużo mniej przyjemne uczucia miały osoby, które otrzymały od swoich współpracowników negatywne komentarze na temat ich lunchu. Spośród 24 proc. osób, którym powiedziano, że ich obiad ma "intensywny zapach", 58 proc. nabrało nieśmiałości. W rezultacie połowa pracowników, którzy otrzymali uwagi dotyczące niezdrowego obiadu, poczuła się skrępowana.

34 procent respondentów stwierdziło, że unika jedzenia swoich ulubionych potraw w pracy z obawy przed oceną ze strony współpracowników. Wśród najczęściej "porzucanych" w ten sposób dań najczęściej wskazywano owoce morza, a następnie mięso i tłuste potrawy.

Kiedy zapytano uczestników badania, jakie obiady były najbardziej nieodpowiednie, aby przynieść je do pracy, odpowiedzią numer jeden było gorące danie z rybą. Kolejne miejsca w tej klasyfikacji zajęły dania na bazie cebuli, czosnku i curry, a także, co ciekawe, zupy.

Zdrowiej na home office?

Teraz, gdy miliony Amerykanów pracują zdalnie, czy ich obiady uległy zmianie? 40 proc. pracowników przyznało, że pracując z domu je zdrowsze obiady, ale 11 proc. częściej wybiera niezdrowe opcje. Co ciekawe, mężczyźni częściej odżywiają się zdrowo niż kobiety.

więcej informacji:

dieta RSS ALERT    /    pandemia koronawiusa RSS ALERT    /    Home Office RSS ALERT    /    praca zdalna RSS ALERT    /    nawyki żywieniowe RSS ALERT    /    jedzenie w pracy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.219.31.204
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!