Polskie banki żywności organizują eventy z okazji Światowego Dnia Żywności
- Autor: PAP
- Data: 16-10-2015, 08:03
Happeningi i tzw. strajki żywnościowe zaplanowano m.in. w Krakowie, Częstochowie, Kielcach, Poznaniu, Olsztynie, Elblągu i Białymstoku. W różnych miastach przy supermarketach przewiduje się pokazy, jak przygotować posiłki, aby nie marnować jedzenia. Szkoły organizują specjalne warsztaty dla uczniów.
W Polsce sami konsumenci wyrzucają na śmietnik około 2 mln ton jedzenia - tyle, ile byłoby w stanie wyżywić 2 mln ludzi - podkreślił w rozmowie z PAP prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski. "W naszych najnowszych badaniach 60 proc. społeczeństwa przyznało się, że marnuje żywność (), więc świadomość marnowania jedzenia jest" - zauważył.
Uznał, że warto do poszerzenia wiedzy zaangażować szkoły, bo pod wpływem edukacji kolejne pokolenia będą zwracały uwagę na przyczyny marnowania żywności i będzie go mniej. "W zasadzie wszystkie grupy społeczne zgadzają się, że problem marnowania żywności jest bardzo istotny i powinno się mu poświęcić zdecydowanie więcej uwagi, szczególnie w edukacji szkolnej" - dodał.
Borowski wskazał też kilka zaleceń, które pomagają nie marnować żywności. Radził m.in. dokładne planowanie zakupów i jadłospisu, sprawdzanie, czy produkty trzymane w domu są dobrze przechowywane, zwracanie uwagi jak duże porcje nakłada się w czasie posiłków i wykorzystywanie resztek obiadowych.
"Bardzo prosta rada: na zakupy nie chodzimy głodni. Jak idziemy głodni, kupujemy zawsze więcej; wydaje nam się, że jesteśmy w stanie więcej zjeść" - powiedział.
Banki żywności w Polsce powstały na początku lat 90. XX wieku. To organizacje, których misją jest zagospodarowanie żywności wyprodukowanej w nadmiarze na cele społeczne - jak zauważył prezes FPBŻ - "dla grup, których nie stać na przygotowanie posiłków". Obecnie we wszystkich województwach działają 32 takie banki. Mają własne magazyny, chłodnie, mroźnie, czy samochody do przewozu produktów chłodniczych. Współpracują z różnymi firmami, produkującymi i dystrybuującymi jedzenie.
"Tylko w roku 2014 banki żywności zagospodarowały 47 tys. ton produktów, które trafiły do osób potrzebujących za pośrednictwem 4 tys. organizacji i instytucji. Banki żywności nie zajmują się bowiem samodzielnie rozdawaniem tej żywności, ale znajdują partnerów społecznych, działających lokalnie" - przypomniał Borowski.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Olbrzymie straty. Jak nie marnować żywności w hotelach? [WYWIAD]
-
Bartosz Urbaniak na EEC: Czeka nas katastrofa klimatyczna
-
Setki ton żywności trafiają do Kieleckiego Banku Żywności
-
Wielkanoc 2022. Ile wydamy na zakupy?
-
Kantar: na święta wielkanocne przygotowujemy za dużo jedzenia
-
Ceny żywności, czyli teoria kontra praktyka (podcast)
-
Oto pozytywny skutek wzrostu cen żywności! Influencerzy zaniepokojeni
-
7 sposobów, jak nie marnować żywności kupionej na Święta
-
Skromna Wigilia. Co znajdzie się na świątecznym stole?
-
Żabka przeciwna marnowaniu żywności. Namawia na "Dobrą Paczkę"
komentarze (0)