Pomorskie liderem na liście produktów tradycyjnych
132 wyroby kulinarne z Pomorskiego znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Województwo jest krajowym liderem pod tym względem. W styczniu do spisu dopisano pięć nowych pozycji z Pomorza, w tym m.in. kaszubską kawę brejkę.
Listę produktów tradycyjnych, czyli przyrządzanych według starych receptur stosowanych w danym regionie od co najmniej 25 lat, prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W styczniu resort dopisał do niej pięć kolejnych produktów z Pomorza. Były to: bitki dominikańskie (mięso w specyficznym słodko-kwaśnym, lekko grzybowym sosie), tort gdański (o smaku i zapachu wanilii oraz cytryny, przełożony kremem czekoladowym z migdałami), wafle gdańskie (w kształcie serca, o smaku wanilii), sałatka śledziowa po kaszubsku (z dodatkiem m.in. ziemniaków i jabłek) oraz kaszubska kawa brejka (z palonego zboża, cykorii i niewielkiej ilości prawdziwej kawy).
Po dodaniu tych produktów, na liście znalazły się w sumie 132 wyroby z Pomorza, co czyni województwo liderem w tej dziedzinie.
"W odróżnieniu od wielu innych regionów kraju, gdzie w dużym stopniu mamy do czynienia z ludnością napływową, na Pomorzu mieszka rdzenna ludność. Myślę tu zwłaszcza o Kaszubach i Kociewiakach pielęgnujących przekazywane przez przodków tradycje, w tym także te kulinarne. To z pewnością jest jednym z ważniejszych powodów, dla których Pomorze przoduje we wpisach na listę produktów tradycyjnych" - powiedziała Edyta Klasa z Wydziału Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego województwa pomorskiego.
Klasa dodała, że kolejnymi powodami popularności listy w Pomorskiem jest też specyficzna moda i swoista rywalizacja, jaka wytworzyła się w regionie. "Nie zapominajmy też, że Pomorze to region turystyczny. Bardzo wiele wniosków składają właściciele gospodarstw agroturystycznych, dla których wpis danego produktu na listę jest rodzajem promocji" - dodała Klasa.
Wśród 132 produktów tradycyjnych z Pomorza na liście znajdują się już np. miód z maślanki (powstaje wskutek gotowania maślanki z cukrem), purcle kaszubskie (pączki z dodatkiem m.in. spirytusu), ruchanki (kaszubskie placki z ciasta chlebowego), fefernuski kociewskie (malutkie ciasteczka z piernika w lukrze) czy stupka - sos śledziowy na zaklepce (sos na mące z kawałkami ryby i cebuli).
Wnioski o wpis na listę produktów tradycyjnych są przyjmowane i weryfikowane przez marszałków województw. Następnie dokumenty trafiają do resortu rolnictwa. Produkt ma prawo zgłosić każdy wytwórca: przedsiębiorstwo, stowarzyszenie jak i osoba prywatna. W Pomorskiem wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich.
