Prezes PIH: System kontroli żywności funkcjonuje nieudolnie
W nawiązaniu do kolejnego w ostatnim czasie doniesienia o niewykrytym od wielu lat procederze wprowadzania do produkcji i obrotu żywnością składników niebezpiecznych dla zdrowia, Polska Izba Handlu wyraziła swój niepokój i przypomniała wcześniejsze stanowisko nt. poparcia planów utworzenia centralnej inspekcji ds. bezpieczeństwa żywności - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu.
Chodzi o informację nt. zatrzymania przez prokuraturę producenta podrabianego suszu jajecznego wykorzystywanego w przemyśle spożywczym. Półprodukt miał zawierać głównie susz rybny, barwniki i jedynie śladowe ilości jaj. Z badań biegłych powołanych przez Prokuraturę Okręgową w Ostrowie Wielkopolskim, zabezpieczony materiał zawierał także substancje szkodliwe dla zdrowia. - Rozumiem, że w każdej dziedzinie gospodarki zdarzają się nieprawidłowości, jednak organy kontroli są zobligowane do tego, by wykrywać je z dużą skutecznością celem ochrony bezpieczeństwa konsumentów: naszych klientów i naszych rodzin - mówi Waldemar Nowakowski, prezes Polskiej Izby Handlu. - To już kolejny po sprawie z solą wypadową przypadek ujawnienia procederu trwającego bezkarnie od kilku lat, a to, naszym zdaniem świadczy o nieudolności systemu kontroli, jaki funkcjonuje obecnie - dodaje.
Obecnie sprawy związane z kontrolą jakości i bezpieczeństwa produktów trafiających na nasze stoły są rozproszone pomiędzy kilka instytucji: Inspekcję Weterynaryjną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Główny obowiązek nadzoru leży jednak po stronie Departamentu Bezpieczeństwa Żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. - Naszym zdaniem w interesie zarówno producentów, jak i dystrybutorów żywności, których reprezentujemy byłoby połączenie tych struktur dla lepszej wymiany informacji i przede wszystkim większej skuteczności działania. Troską nas wszystkich, zarówno producentów, jak i dystrybutorów żywności jest to, aby na stoły naszych klientów trafiały produkty bezpieczne, o sprawdzonej jakości. Do tego trzeba jednak współpracy i usunięcia kompilatorów proceduralnych - Polska Izba Handlu jest gotowa do współpracy przy wypracowywaniu takich rozwiązań - podkreśla Nowakowski.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.