Prezes POHID: Regulacja dotyczącą tzw. podwójnej jakości produktów jest wyważona
Wprowadzoną regulację dotyczącą tzw. podwójnej jakości produktów pod jedną marką handlową w kilku krajach UE można określić jako wyważoną, ponieważ z jednej strony uwzględnia ona postulat ochrony konsumentów, z drugiej – bierze pod uwagę pewne obiektywne czynniki dotyczące produkcji w wielu krajach, pod kątem oczekiwań, wymogów i uwarunkowań lokalnych rynków UE - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Renata Juszkiewicz, Prezes POHiD.

- Choć obecne przepisy zapewniają już i tak wysoki poziom ochrony w zakresie zgodności składu produktu z deklaracją na etykiecie, nowa regulacja wzmacnia jeszcze bardziej ochronę konsumenta (w tym polskiego) – poprzez uznanie, że intencjonalne stosowanie podwójnej jakości wobec produktu wprowadzanego pod jedną marką handlową na kilku rynkach unijnych w celu obniżenia jakości produktu jest praktyką wprowadzającą w błąd, a zatem zagrożoną sankcją w wysokości 4% obrotu przedsiębiorcy w krajach, w których stosował tę praktykę - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Renata Juszkiewicz, Prezes POHiD.
- Ochrona konsumenta w tym zakresie dopuszcza jednak możliwe obiektywne przesłanki zmian w składzie produktu, nie mające na celu obniżenia jakości produktu, lecz wynikające z uwarunkowań produkcji w danym kraju, specyfiki rynku surowców czy wymogów i oczekiwań rynków lokalnych - dodaje.
- W chwili obecnej instytucje unijne prowadzą analizy dotyczące identyfikacji zmian w składzie produktu wprowadzanego na różne rynki UE, które można uznać za przejaw stosowania tzw. podwójnej jakości. Skuteczność regulacji w dużej mierze zależy od wypracowania – przez odpowiedzialne organy w różnych krajach UE – pewnej praktyki odnośnie stosowania tych przepisów - podsumowuje Renata Juszkiewicz.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.