Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier

Zarówno węglowodany występujące jako naturalny składnik produktów żywnościowych (np. owoce i miód), jak i węglowodany dodawane do żywności w procesie jej przetwarzania mają taki sam efekt metaboliczny dla organizmu człowieka – ocenia prof. Fred Brouns z Wydziału Zdrowia, Medycyny i Nauk Przyprodniczych Departamentu Biologii Człowieka Uniwersytetu z Maastricht.

Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier
(fot. shutterstock.com)

W odniesieniu do syropu glukozowo-fruktozowego prof. Brouns wskazuje, że jest on w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i kaloryczności (tj. 4 kcal/g). Ekspert uważa, że to podobieństwo sprawia, iż ludzki organizm absorbuje syrop glukozowo-fruktozowy w taki sam sposób.

Zdaniem profesora nie istnieje bezpośredni związek pomiędzy spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego a otyłością. Podkreśla on, że wiele czynników związanych ze zmianą stylu życia, diety i braku aktywności fizycznej przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy. Dietetycy, eksperci ds. żywienia oraz naukowcy zgadzają się, że główną przyczyną jest brak równowagi między kaloriami spożywanymi a spalanymi, co sprzyja gromadzeniu się tłuszczu w organizmie i rozwojowi otyłości.

W tym kontekście należy pamiętać, że każdy cukier, w tym syrop glukozowo-fruktozowy, powinien być spożywany z umiarem.

Syrop glukozowo-fruktozowy to płynny składnik słodzący stosowany w produkcji żywności i napojów. Składa się on z różnych cukrów, głównie glukozy i fruktozy, połączonych ze sobą w różnych proporcjach, a zawartość fruktozy może wynosić od 5 do 50 proc. Jeśli zawartość fruktozy przekracza 50 proc., produkt taki określa się jako syrop fruktozowo-glukozowy.

Wypowiedź pochodzi z warsztatów pt. „Fakty i mity o dodatkach o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”, zorganizowanych przez Polską Federację Producentów Żywności (PFPŻ).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

syrop glukozowo-fruktuzowy RSS ALERT    /    cukier RSS ALERT    /    Fred Brouns RSS ALERT    /    PFPŻ RSS ALERT    /    dodatki do żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • x 2015-06-19 09:08:28
    i chociaż jest tańszym zamiennikiem cukru, to w Stanach jest zakazany? dlaczego? może jednak ma związek z otyłością, tylko lepiej pewne fakty przemilczeć?
  • Robot 2020-02-22 15:51:27
    Na "uniwersytetach w Maastricht" nawet ślimak jest rybą i zboczenie jest normą, więc pomyśl zanim się zdziwisz?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.226.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!