• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Promocja polskiej żywności podczas prezydencji

Regionalne produkty i doskonały szef kuchni - tym Polska chce podbić podniebienia dyplomatów w czasie polskiego przewodnictwa w Radzie UE. Polskie specjały to polędwica z sarny z grzybami oraz tarta z owocami lasu. Zaserwuje je znany polski kucharz Adam Chrząstowski - informuje PAP.
  • Autor: PAP
  • Data: 20-07-2011, 19:38
Promocja polskiej żywności podczas prezydencji

Dla każdej prezydencji kuchnia stanowiła ważny element promocji kraju. Belgowie podczas swojego przewodniczenia oparli menu na ziemniakach. A Polska? Adam Chrząstowski, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Ancora w Krakowie, sięgnie do tradycji i polskich specjałów.

Na brukselskich stołach podczas oficjalnych spotkań dyplomatycznych zapanuje pyszna, polska, złota jesień zdominowana przez dziczyznę, ryby słodkowodne, raki, aromatyczne grzyby, owoce lasu oraz te zerwane wprost z sadu. Spotkania dyplomatów i unijnych polityków osłodzą klasyczne polskie desery w nowej aranżacji. Ciekawie zapowiadają się także pierogi czekoladowe z owocami lasu, nie zabraknie wadowickiej kremówki i sernika.

Menu uwzględnia również wegetarian i wegan. Jedynym ograniczeniem jest protokół dyplomatyczny, który narzuca pewne zasady.

"Nie można pozwolić sobie np. na mak, który pozostaje między zębami, nad czym bardzo ubolewam. Podobnie jest z siekanymi ziołami. Wyklucza się wszelkie ekstrema, potrawy, które mogą zostać nie zaakceptowane przez część gości uczestniczących w danym wydarzeniu. Mam tu na myśli ogórki kiszone oraz flaki. Z drugiej strony protokół zmusza kucharzy do skoncentrowania się na istocie potraw - korzystanie z najlepszych produktów i wydobywanie z nich tego, co najlepsze, bez zbędnych fajerwerków" - powiedział PAP Adam Chrząstowski, kucharz, który po wygraniu konkursu rozpisanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych będzie dbał o menu podczas oficjalnych spotkań w trakcie polskiej prezydencji.

Czy istnieje jeden, wspólny, europejski smak? Adam Chrząstowski z ulgą podkreśla, że nie. Jego zdaniem, kuchnia to element, który nas wyróżnia - podaje PAP.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kubasiewicz krzysztof 2011-07-20 23:28:55

    promocja ....ale musi byc dobra zywnosć rzetelna...a nie lipa

    Odpowiedz
  • regionalnesmaki 2011-07-21 12:23:41

    W pełni się zgodzę. Powinna to być żywność regionalna i tradycyjna, z produktami już zarejestrowanymi w UE jako ChOG, ChNP oraz GTS, na czele. Te produkty nie dość, że są wysokiej jakości, to ich produkcja jest kontrolowana i nadzorowana, tak aby jej nie podrabiać, jak to było w przypadku Oscypka ChNP. Polska ma na razie mało produktów, zarejestrowanych, ale dużu wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, co oznacza, że to potencjał jest olbrzymi. Polska może stać się jedną ze światowych potęg w produkcji żywności wysokiej jakości, w tym też i ekologicznej, chociaż przede wszystkim powinno się promowac produkty regionalne i tradycyjne, które są unikalne, w odróżnieniu mało odróżniających się od siebie, produktów stricte ekologicznych. Polska to nie tylko wódka i kiełbasa, ale przede wszystkim miody w tym miody pitne, doskonałe owoce np. jabłka lub śliwki, sery zagrodowe, no i przede wszystkim najbardziej polski produkt czyli nalewka.

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz krzysztof 2011-07-21 12:39:24

    zgadzam się z Panem Regionalnesmaki....mądry gosć!

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!