Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Przed rolnictwem ekologicznym chude lata. Ekspert: "Rynek jest rozchwiany"

  • Autor: PAP
  • Data: 31-12-2022, 09:34
Gospodarstwa ekologiczne zajmują w Polsce około 550 tys. hektarów, a do roku 2030 obszar ten ma zostać podwojony. To będzie trudne zadanie, kryzys zagląda do kieszeni konsumentów. Przed rolnictwem ekologicznym chude lata – uważa Dawid Piechota właściciel ekogospodarstwa z woj. świętokrzyskiego.
Przed rolnictwem ekologicznym chude lata. Ekspert:
Ekspert: przed rolnictwem ekologicznym chude lata. | fot. Shutterstock

Tradycje gospodarstwa prowadzonego obecnie przez Dawida Piechotę z Dankowa Dużego (Świętokrzyskie) sięgają ponad 100 lat. Gospodarstwo zostało założone około roku 1910, zaczynało od sadu jabłoniowego i zbóż. Dzisiaj areał upraw sadowniczych jest znacznie większy i wynosi ponad 43 hektary z uprawami porzeczki, agrestu, jabłoni, śliwy i gruszy.

"Przy gospodarstwie mamy własną przetwórnię owoców, produkujemy dżemy. Zgodnie z wymaganiami ekologicznego systemu produkcji przetwory nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych czy konserwujących" - tłumaczy PAP właściciel gospodarstwa Dawid Piechota.

Koszty pracy i inflacja uderzają w rolnictwo ekologiczne

Dalsza część artykułu (85%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!