Zmiany dotyczą wszystkich uczestników rynku
Niezależnie czy mówimy o branży mięsnej, mleczarskiej czy o oczyszczaniu ścieków – taki jest aktualny trend na rynku. Zakłady produkcyjne podążając za tymi zmianami poszukują nowych rozwiązań, tak aby móc zabezpieczyć potrzeby konsumentów
- mówi Damian Kozioł
Podkreśla, iż zrównoważona żywność, została wytworzona w zrównoważony sposób – w trosce o środowisko. Mam tu na myśli mniejsze zużycie wody, energii. W ubiegłym roku udało się nam zaoszczędzić u jednego klienta ponad 50 milionów litrów wody rocznie wymieniając tylko jedną dysze w każdym zbiorniku procesowym - dodaje.
Zauważa, że wiele zakładów już teraz dąży do zerowej emisyjności, tak aby produkując żywność i dostarczając ją na rynek, robić to z troską o świat, który nas otacza.
Wszystkich zaskakuje tempo zmian na rynku
Termin newfood to roślinne zamienniki tradycyjnej żywności. Widzimy rosnący trend w tym zakresie- mówi Damian Kozioł.
Podkreśla, że współczesny konsument chce mieć wybór. Decydując się na alternatywne proteiny, wraca również do swoich wcześniejszych wyborów. To sprawia, że zakłady muszą być przygotowane, iż gama produktów, które dostarczają na rynek była znacząco większa.
Dodaje, iż tym co zaskakuje rynek, jest tempo zmian.
komentarze (0)