Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Przez pandemię coraz więcej osób przebranżawia się

Część pracowników z poszkodowanych branż przechodzi do tych, które z pandemią poradziły sobie lepiej, nie jest to jednak masowa skala - mówią PAP eksperci. Przed koniecznością przebranżowienia stają też pracownicy, którzy po wielu latach w jednym miejscu tracą pracę, bo pracodawcy tną etaty.


Autor: PAP
Data: 23-03-2021, 08:19

Przez ostatni rok znacznie przybyło kandydatów do pracy zainteresowanych przebranżowieniem się - powiedziała PAP menadżer ds. rekrutacji Magdalena Kamińska z firmy rekrutacyjnej People. Są to zarówno osoby, które straciły pracę lub w obecnej branży nie widzą perspektyw ze względu na pandemiczne obostrzenia, jak i pracownicy z branż niedotkniętych bezpośrednio przez COVID.

"Podczas pandemii firmy, zwłaszcza korporacje, które w ostatnich czasach intensywnie rekrutowały, zaczęły uważniej przyglądać się swoim strukturom, szukać oszczędności. To prowadzi do cięć zatrudnienia i zmian na stanowiskach dyrektorskich i menadżerskich. Zwolnione osoby szukają szans na przebranżowienie często po 20 latach pracy w jednym miejscu. Nie dotyczy to więc tylko branż poszkodowanych na skutek pandemii, jak hotelarstwo i gastronomia" - zaznaczyła Kamińska.

Przyznała, że zmiana branży jest pewnego rodzaju procesem, wymaga czasu, zorientowania się, co się teraz dzieje na rynku. "Ciężko jest wyjść poza utarte schematy działania, charakterystyczne dla dotychczasowej branży, jeśli pracuje się w niej przez kilkanaście lat" - dodała.

Pandemia wpłynęła też na zawód asystentki biura, czyli tzw. recepcjonistki. "Teraz, gdy biura są w dużej mierze puste, zmienia się sposób postrzegania tego stanowiska przez pracodawców. Osoby pełniące do tej pory rolę recepcjonisty/recepcjonistki często angażowane są w inne zadania, np. administracyjne czy kadrowe, co sprzyja ich przebranżowieniu się poprzez zdobywanie nowego doświadczenia. Jednak wiele zależy też od samego pracownika. Kluczowa jest tutaj proaktywność, zaangażowanie i gotowość do nauki nowych umiejętności" - powiedziała ekspertka.

Wskazała, że w mniejszych miastach pracownicy z branż najbardziej dotkniętych przez pandemię często nie mają wyboru, są więc otwarci na każdą opcję zatrudnienia. Dużą rolę odgrywają w tym przypadku lokalne przedsiębiorstwa.

"W większych miastach jest zdecydowanie większe pole manewru. Osoby z branży eventów ubiegają się o pracę w marketingu i PR. Z kolei ci, którzy wcześniej pracowali w hotelach i znają języki, mogą odnaleźć się w pracy biurowej czy obsłudze klienta. Natomiast wiele zależy od doświadczenia i kwalifikacji danej osoby, dlatego młodzi pracownicy o kierunkowym doświadczeniu, np. wyłącznie w gastronomii, zmuszeni są teraz szukać zatrudnienia jako kurierzy, magazynierzy czy na produkcji. Czasem jest to więc niestety zaczynanie od zera" - stwierdziła ekspertka.

więcej informacji:

praca RSS ALERT    /    rynek pracy RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    koronakryzys RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.230.175
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!