Raport: Polska żywność na rynku Unii Europejskiej
- Autor: www.portalspozywczy.pl
- Data: 13-11-2017, 08:47
Proces budowania świadomości, polskiej żywności na unijnym rynku właściwie już się zakończył. Polskie produkty już od dłuższego czasu mają ugruntowaną pozycję, w wielu branżach przodują. Eksportując szukają nowych możliwości zbytu. Swojej szansy coraz częściej szukają także na rynkach azjatyckich i afrykańskich - wynika z raportu Bisnode.
fot. shutterstock
Udział polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej wynosi 9 proc., co przekłada się na szóste miejsce we unijnym rynku.
W przypadku produkcji mleka i przetworów mleczarskich udział na poziomie 8,2 proc. daje nam czwarte miejsce. Procentowo w największym stopniu wzrósł eksport masła, serwatki oraz płynnego mleka.
Dalsza część artykułu (91%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)