• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rewolucja w opakowaniach: świeża żywność przez trzy lata

Niepasteryzowane piwo, niemrożone mięso i warzywa, które zachowają aromat, smak, kolor i wilgotność nawet przez dwa, trzy lata? Będzie to możliwe dzięki nowej folii do pakowania żywności i leków, którą wynaleźli naukowcy z Polski i USA - podaje Gazeta Wyborcza.
  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 09-02-2009, 12:10
Rewolucja w opakowaniach: świeża żywność przez trzy lata

Trudno znaleźć dziedzinę, w której tworzywa sztuczne - wynalazek XX wieku - nie znalazłyby zastosowania. Nie inaczej jest w produkcji opakowań do produktów spożywczych i medykamentów. Choć ciągle są doskonalone, większość plastików ma zasadniczą wadę - zbyt łatwo przepuszczają tlen, dwutlenek węgla, parę wodną, zapachy i aromaty. To zaś powoduje utratę smaku, zapachu i w końcu psucie się produktów.

W najlepszych opakowaniach artykuły spożywcze można przechowywać maksymalnie dwa-trzy miesiące. Dłużej zachowują świeżość tylko soki, mleko i inne napoje sprzedawane w tzw. tetrapakach. To pojemniki z tektury pokrytej od środka polietylenowaną folią aluminiową, która jest w nich dodatkową barierą przeciwko przenikaniu gazów. Ale z nimi jest inny problem - trudno poddają się recyklingowi, bo trudno rozdzielić składniki, z których zostały wytworzone: celulozę, polietylen i metal.

Folia zaprojektowana i wyprodukowana przez naukowców z Case Western University w Cleveland i łódzkiego Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN jest według jej twórców dosłownie stokroć lepsza od wszystkich znanych dziś tworzyw sztucznych. Bo wytworzona w niej bariera przeciwko przenikaniu gazów i pary wodnej jest sto razy szczelniejsza. Badacze opisali ją w najnowszym wydaniu "Science".

Do produkcji superfolii wykorzystali dwa polimery - politlenek etylenu oraz kopolimer etylenu i kwasu akrylowego. Oba składniki poddali skomplikowanej obróbce w Cleveland. Otrzymali wielowarstwową folię o grubości 110 mikronów, czyli podobnej do jednorazowej torebki z supermarketu.

- Strukturę naszej folii można porównać do piętrowej kanapki złożonej z 1024 ultracienkich warstw chleba z masłem - mówi prof. Andrzej Gałęski z łódzkiego CBMiM PAN, współautor publikacji. - Chlebem jest kopolimer etylenu i kwasu akrylowego, a masłem - politlenek etylenu. Proporcje obu komponentów są takie jak w kanapce. Więcej, czyli 90-95 proc., jest kopolimeru, a reszta to politlenek.

Jedna taka "kromka" ma grubość 200 nanometrów (milionowej część milimetra) i jest sto razy cieńsza od ludzkiego włosa. Z tego zaledwie 20 nm przypada na politlenek etylenu, co oznacza, że jego warstwa jest cieńsza 1000 razy od ludzkiego włosa.

W Łodzi folia została zbadana technikami rentgenowskimi. Naukowcy chcieli poznać układ kryształów i makrocząsteczek politlenku etylenu w folii. - Nieoczekiwanie okazało się, że wygląda to odwrotnie niż w znanych dotąd strukturach - wyjaśnia Artur Różański, doktorant w CBMiM PAN, również współautor artykułu. Makrocząsteczki ułożone są prostopadle do powierzchni folii, a płaskie kryształy - równolegle. To dlatego gazy nie mogą przeniknąć przez stworzoną przez nie barierę.

Zdaniem naukowców nowy plastik, który chroni produkty także przed bakteriami, powinien szybko znaleźć praktyczne zastosowanie w produkcji opakowań, nie tylko dla żywności, lecz także leków.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!