Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rolnicy czekają z niepokojem na brexit. Potanieją cukier, drób i wieprzowina

  • Autor: Rzeczpospolita/Parkiet
  • Data: 04-01-2019, 09:02
Wyzwaniem dla noworocznych prognoz jest nie tylko ewentualny twardy rozwód Wielkiej Brytanii z Unią Europejską, ale też rozwój afrykańskiego pomoru świń. Oba te wydarzenia mogą prowadzić do nadpodaży żywności na pomniejszonym rynku UE i strat odbiorców eksportu. Wieprzowina nadal będzie tanieć, podwyżki cukru okazały się chwilowe, ale... wciąż nie wiadomo, jakie konsekwencje dla naszych producentów żywności będzie miał brexit - czytamy w piątkowym wydaniu "Rzeczpospolitej" oraz "Parkietu".
Rolnicy czekają z niepokojem na brexit. Potanieją cukier, drób i wieprzowina
fot. Shutterstock

Do marca spadną ceny wielu kluczowych surowców rolnych – wynika z prognoz przygotowanych dla „Parkietu" przez analityków Alior Banku, BGŻ BNP Paribas, Credit Agricole, PKO BP i Santander BP.  Producentów wieprzowiny z pewnością nie ucieszy fakt, że według przewidywań ceny tego mięsa będą konsekwentnie spadać.

Przede wszystkim pogłębią się zniżki cen trzody chlewnej w skupie, które spadną w styczniu o 3,7 proc., do poziomu 4,1 zł za kilogram (wobec cen z końca listopada). Niektórzy analitycy spodziewają się odbicia dopiero w drugiej połowie roku, inni już w marcu. – Ceny skupu trzody utrzymają spadki, jednak widoczne jest osłabienie dynamiki obniżek, co wskazuje na powolne odwracanie koniunktury – mówi Mariusz Dziwulski, analityk PKO BP. Oczywiście pod warunkiem, że ASF nie pokrzyżuje planów eksporterom mięsa.

Drób potanieje do końca stycznia średnio o 6 proc., po czym może o kilka procent odbić w górę. Wpływ ma na to rosnący import z Brazylii i Ukrainy.

Mocno potanieje mleko, do końca stycznia tylko o 3,2 proc., ale do marca już o 7,3 proc. – Obserwowany będzie spadek cen skupu mleka związany z pogorszeniem koniunktury na świecie, jak i negatywnymi czynnikami sezonowymi – mówi Jakub Olipra z BGŻ BNP Paribas. Wzrost cen energii może ten trend wspierać, jeśli zostanie częściowo przerzucony na rolników przez obniżanie cen w skupach.

Ceny cukru odbiły w górę na jesieni po zanotowaniu historycznego minimum, ale już jest raczej po podwyżkach. Analitycy spodziewają się spadku o 1,3 proc. wobec cen z listopada. Ustabilizowały się też ceny zbóż na giełdach światowych, co wyhamuje ceny w kraju. 

Całość w "Rzeczpospolitej".

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!