Różnice pomiędzy operatorem neutralnym, a dystrybutorami mrożonek
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 07-06-2016, 12:57

Zapytany jak można optymalizować koszty logistyki mrożonek dla sieci handlowych przy współpracy z operatorem produktów głęboko mrożonych, powiedział, że bardzo istotne są rozwiązania IT, platformy dystrybucyjne oraz odpowiednie środki transportu. - Będąc operatorem produktów mrożonych dla sieci handlowych, należy kontrolować poziom kosztów i dążyć do optymalizacji, która daje przewagę konkurencyjną. Najważniejszym kapitałem są wykwalifikowani ludzie. Ich zaangażowanie, wiedza ekspercka oraz pasja, pozwala zapewnić naszym klientom wskaźniki, które są powyżej ich oczekiwań jakościowych – mówi Kristof Verbruggen.
Jako niezwykle istotne przy zapewnieniu odpowiedniego poziomu jakości obsługi, wskazuje certyfikaty i uprawnienia, jakie powinien mieć operator logistyczny produktów głęboko mrożonych. Jest to przede wszystkim certyfikat systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (System HACCP) według wytycznych Codex Alimentarius, Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych (Dz.U.03.177.1733 ze zmianami). - Klienci oczekują także certyfikatów systemów zarządzania: jakością zgodnego z normą ISO 9001, środowiskowego zgodnego z normą ISO 14001, bezpieczeństwem i higieną pracy zgodnego z normą PN-N-18001 oraz ciągłego doskonalenia procesów logistycznych, aby wskaźniki jakościowe były na oczekiwanym poziomie, co wspomaga, na przykład system zarządzania zgodny z filozofią KAIZEN, system ten funkcjonuje we Frigo Logistics – mówi prezes Verbruggen.
komentarze (0)