Rozwinęło się intelektualne otoczenie sektora rolno-spożywczego
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 12-05-2016, 14:17

O tym, czy staniemy się gospodarką zaawansowaną i konkurencyjną globalnie, zdecyduje między innymi dokończenie transformacji rolnictwa – uważa prof. Trzyszka. Różnica w produktywności polskiego rolnictwa w stosunku do średniej krajów tzw. Starej Unii (UE-15) wynosi 59 procent. To prawda, że w 2008 roku wynosiła 70 procent, ale prawdą jest też, że bez konkretnych działań, dalsze znaczące zmniejszenie tej różnicy nie jest już możliwe.
Osobiście jestem przekonany, że poza działaniami, co do których już wielokrotnie się porozumieliśmy związanych ze strukturą gospodarstw, koniecznością konsolidacji gruntów, tworzenia kooperatyw czy spółdzielni obejmujących wszystkie ogniwa procesu pozyskania i dystrybucji żywności, podniesieniem wydajności upraw, przejściem do produkcji wysoko przetworzonej - jednym z ważnych kierunków powinno być skoordynowanie polityk zdrowotnej i żywnościowej państwa – mówi rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
komentarze (1)
Wiedza - wg prof. Trziszki - z trudem przebija się do świadomości decydentów bo ci się źle odżywiają. Wg mnie jest jescze wiele innych powodów.
Odpowiedz