Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Rozwinęło się intelektualne otoczenie sektora rolno-spożywczego

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-05-2016, 14:17
Polski sektor rolno-spożywczy przeobraził się strukturalnie i jakościowo. Rozwinęło się także intelektualne otoczenie sektora, które tworzą uczelnie i instytuty przyrodnicze. Warto podkreślić, że ułatwianie tych relacji, powinno się także stać elementem polityki rozwojowej państwa i zasadą działania jego instytucji – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl profesor Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Rozwinęło się intelektualne otoczenie sektora rolno-spożywczego
prof. Tadeusz Trziszka /fot. UPW

O tym, czy staniemy się gospodarką zaawansowaną i konkurencyjną globalnie, zdecyduje między innymi dokończenie transformacji rolnictwa – uważa prof. Trzyszka. Różnica w produktywności polskiego rolnictwa w stosunku do średniej krajów tzw. Starej Unii (UE-15) wynosi 59 procent. To prawda, że w 2008 roku wynosiła 70 procent, ale prawdą jest też, że bez konkretnych działań, dalsze znaczące zmniejszenie tej różnicy nie jest już możliwe.

Osobiście jestem przekonany, że poza działaniami, co do których już wielokrotnie się porozumieliśmy związanych ze strukturą gospodarstw, koniecznością konsolidacji gruntów, tworzenia kooperatyw czy spółdzielni obejmujących wszystkie ogniwa procesu pozyskania i dystrybucji żywności, podniesieniem wydajności upraw, przejściem do produkcji wysoko przetworzonej - jednym z ważnych kierunków powinno być skoordynowanie polityk zdrowotnej i żywnościowej państwa – mówi rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Producent 2016-05-13 11:19:02

    Wiedza - wg prof. Trziszki - z trudem przebija się do świadomości decydentów bo ci się źle odżywiają. Wg mnie jest jescze wiele innych powodów.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!