Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rząd przyjął przepisy ułatwiające produkcję żywności na małą skalę

  • Autor: PAP
  • Data: 25-09-2018, 19:07
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy, który ma ułatwić produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu - poinformowało CIR.

Chodzi o projekt ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Nowe przepisy będą dotyczyły podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną, ograniczoną.

Przewidują też zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego).

Sprawa dotyczy produkcji odbywającej się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do handlu.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r. 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!