Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywanych analiz mikrobiologicznych i chemicznych. W 2015 roku rozszerzyło zakres akredytacji o kolejne metody badawcze, a od 2016 roku będzie służyć wsparciem eksperckim także fabrykom Nestlé na Ukrainie.

Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój
fot. Nestle
  • Źródło www.portalspozywczy.pl

Autor: www.portalspozywczy.pl
Data: 04-01-2016, 11:59

Nestlé Quality Assurance Center (NQAC) to działające od 2013 roku nowoczesne laboratorium badawcze Nestlé w Rzeszowie. Jego zadaniem jest wsparcie 21 fabryk Nestlé w Europie południowo-wschodniej m.in. w Polsce, Grecji, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czechach, na Słowacji, Węgrzech, a od 2016 roku również na Ukrainie w zakresie badań laboratoryjnych oraz dostarczania wiedzy eksperckiej w obszarze analiz chemicznych i mikrobiologicznych.

Do końca listopada 2015 roku wykonano ponad 12 tys. analiz chemicznych, z czego połowa dla fabryki w Rzeszowie. Pozostałe analizy wykonywane są dla fabryk grupy Nestlé z innych krajów Europy. W odniesieniu do parametrów mikrobiologicznych przeprowadzono ponad 33 tys. analiz mikrobiologicznych. Wszystko po to, aby wytwarzane produkty były bezpieczne, smaczne i zdrowe.

Jak to wygląda w praktyce? Wszyscy znamy etykiety produktów spożywczych – znajdujemy tam informacje o składzie produktu, wartości kalorycznej i zawartości poszczególnych kluczowych parametrów, takich jak na przykład białka, tłuszcze, węglowodany. Informacje, które trafiają na etykietę, pochodzą właśnie z laboratoriów takich jak NQAC. Dodatkowo w laboratoriach sprawdza się, czy surowce do wyrobu żywności są właściwej jakości.

Rzeszowskie centrum bada produkty w zakresie tzw. BIG 8, czyli parametrów takich jak białko, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, sucha masa, sód, cukry, popiół, błonnik, a także metale, mikotoksyny i pestycydy. Aby wiarygodne wyniki jak najszybciej docierały do zamawiających, w laboratorium trwają procesy zwiększające przepustowość, szczególnie w obszarze analiz BIG 8. W 2015 roku zoptymalizowane zostały metody oznaczania cukrów i kwasów tłuszczowych. Ponadto wdrożono oznaczanie mikotoksyn: Aflatoksyn B1, B2, G1, G2, Ochratoksyny A, ZEA, DON, Fumonizyny. Trwają prace nad implementacją nowych metali Se, Ni, Mo oraz azotanów i azotynów z zastosowaniem techniki FIA. Dzięki tej ostatniej technice możliwe stanie się analizowanie azotanów i azotynów w mleku, przyprawach i mięsie.

NQAC Rzeszów zwiększa liczbę akredytowanych metod ze swojego zakresu pracy. W 2014 roku Laboratorium Chemiczne uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji dla 6 wniosków. W październiku 2015 w wyniku pozytywnej oceny Polskiego Centrum Akredytacji rozszerzono zakres akredytacji o kolejne metody mikrobiologiczne służące do badania jakości mikrobiologicznej próbek wody, metodę oznaczania mikotoksyn: Aflatoksyna B1, B2, G1, G2, oraz Ochratoksyny A, a także dwie metody analizy suchej masy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Nestle RSS ALERT    /    inwestycje Nestle RSS ALERT    /    inwestycje Nestle Polska RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • maskor 2016-01-22 22:32:03
    Ciekawa wiadomość, ale to dobre centrum badawcze. Nawet na portalu pracy gowork.pl/opinie_czytaj,3092 ich pracownicy sobie bardzo ich chwalą.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!