Sachajko: Badania nad dodatkami do żywności muszą być w Polsce prowadzone
- Autor: PAP
- Data: 31-07-2019, 14:22

W środę sejmowa komisja rolnictwa zapoznała się z raportem Najwyższej Izby Kontroli dotyczącym stosowania dodatków do żywności. Raport powstał pod koniec 2018 r., ale - jak wskazywali goście komisji - reprezentacji organizacji rolniczych - nie wzbudził dostatecznego zainteresowania, a tymczasem, ich zdaniem, jego wyniki są "zatrważające".
Dodatki do żywności to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu "light", ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego - poinformował dyrektor łódzkiej delegatury NIK Przemysław Szewczyk.
komentarze (0)