Sektor rolno-spożywczy: Co wpływa na spadającą popularność pracy tymczasowej?
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 14-06-2019, 11:38

– Wiele gatunków warzyw i owoców, których owoce, lub inne części jadalne (kalafiory) są bardzo delikatne i nietrwałe (truskawki, maliny, jabłka, borówka wysoka, wiśnie, pomidory, ogórki, papryka, pieczarki, cukinie i kalafiory, śliwki, gruszki, czereśnie i brzoskwinie) muszą być zbierane ręcznie. Ponadto, wiele owoców i warzyw dojrzewa w tym samym czasie, co powoduje spiętrzenie prac i zwiększone zapotrzebowanie na pracowników. Podobne skutki niosą zmienne warunki pogodowe - tłumaczą Urszula Kłosiewicz-Górecka i Katarzyna Zybertowicz, ekspertki z Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
– W sytuacji rekordowo niskiego bezrobocia w gospodarce polskiej, spiętrzenie w krótkim okresie prac w sektorze rolno-spożywczym i potrzeba szybkiego zatrudnienia pracowników na pewien okres, powodują że firmy mają istotne problemy z zatrudnieniem pracowników tymczasowych do prac sezonowych. Tym bardziej, że spada zainteresowanie pracą tymczasową zarówno ze strony pracowników jak i pracodawców, którzy wolą zatrudnić stałego pracownika niż korzystać z pracowników tymczasowych – dodają.
komentarze (0)