Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

Składnik lukrecji neutralizuje SARS-CoV-2 w warunkach laboratoryjnych

Składnik korzenia lukrecji, związek o nazwie glicyryzyna, skutecznie neutralizuje wirusa SARS-CoV-2 w laboratorium poprzez hamowanie jednego z jego głównych enzymów – wykazali niemieccy naukowcy. Wyniki ich pracy publikuje serwis internetowy bioRxiv.

Jak podkreślają autorzy pracy, wciąż istnieje duże zapotrzebowanie na skuteczne i dobrze tolerowane leki dla chorych na COVID-19, zarówno tych, którzy trafiają do szpitala, jak i tych, którzy nie wymagają hospitalizacji. Związki pochodzenia roślinnego mogą być stosowane uzupełniająco w leczeniu różnych infekcji wirusowych.

Naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Essen z kolegami z innych ośrodków medycznych w Niemczech sprawdzali w warunkach laboratoryjnych działanie wodnego wyciągu z korzenia lukrecji (Glycyrrhiza glabra) na wirusa SARS-CoV-2. W tym celu inkubowali ekstrakt w różnych rozcieńczeniach z zawiesiną koronawirusa przez godzinę w 37 st. C, a następnie z komórkami w hodowlach in vitro.

Okazało się, że wirus SARS-CoV-2 tracił zdolność do zakażania komórek po inkubacji z ekstraktem z lukrecji nawet w stężeniu 2 mikrogramy na mililitr. Tymczasem w herbacie z lukrecją stężenie to może wynosić 12,5 mg/ml.

W kolejnej serii doświadczeń badacze potwierdzili, że za przeciwwirusowe działanie wyciągu z lukrecji odpowiada jego aktywny składnik, tj. glicyryzyna. Już wcześniej opisywano jej aktywność przeciwwirusową, m.in. wobec wirusa opryszczki (Herpes simplex). W doświadczeniach neutralizacja wirusa zachodziła zarówno, gdy inkubowano go z glicyryzyną przed dodaniem do komórek, jak również wtedy, gdy glicyryzynę dodawano do hodowli komórek wcześniej inkubowanych już z wirusem.

Glizyryna okazała się działać poprzez hamowanie aktywności wirusowego enzymu - proteazy Mpro. Jest to enzym, który tnie kompleks białek wirusa (poliproteinę), powstały w komórce gospodarza, na poszczególne białka. Dzięki temu umożliwia formowanie się wirionów, czyli kompletnych cząstek wirusowych. Glicyryzyna hamowała proteazę Mpro całkowicie w stężeniu 1,6 miligramów na mililitr, a w stężeniu 0,024 miligramy na mililitr zmniejszała jej aktywność o 70 proc.

Zdaniem naukowców silne przeciwwirusowe działanie glicyryzyny, jak również jej właściwości przeciwzapalne, czynią z niej doskonałą kandydatkę do dalszych badań klinicznych dotyczących potencjalnego zastosowania w terapii chorych na COVID-19. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

lukrecja RSS ALERT    /    korzeń lukrecji RSS ALERT    /    Covid-19 RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    glicyryzyna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.156.34
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!