Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Sól kuchenna z dodatkiem potasu może ocalić życie tysięcy

  • Autor: PAP
  • Data: 01-09-2021, 10:46
Zastąpienie soli zawierającym chlorek potasu substytutem może zapobiec tysiącom udarów i zawałów serca - informuje “New England Journal of Medicine”.
Sól kuchenna z dodatkiem potasu może ocalić życie tysięcy
Sól kuchenna z dodatkiem potasu może ocalić życie tysięcy; fot. unsplash

Sól kuchenna

W przeprowadzonym w Chinach badaniu wzięło udział 20 995 osób z 600 wiosek. Średni wiek uczestników wynosił 65,4 lat, a 49,5 proc. stanowiły kobiety, 72,6 proc. miało historię udaru mózgu, a 88,4 proc. - historię nadciśnienia. Przez pięć lat zamiast zwykłej soli kuchennej - chlorku sodu - połowa badanych stosowała jej mieszankę z chlorkiem potasu (75 proc. chlorku sodu, 25 proc. chlorku potasu).

Jak się okazało, osoby stosujące substytut soli były o około 14 proc. mniej narażone na udar mózgu lub zawał serca (odpowiednio 29,14 udarów na 1000 osobolat, w porównaniu do 33,65 w przypadku osób, które spożywały zwykłą sól). W przypadku zawałów serca było to 49,09 na 1000 osobolat dla osób, które otrzymały suplementy i 56,29 dla normalnej soli.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!