Sól kuchenna z dodatkiem potasu może ocalić życie tysięcy
- Autor: PAP
- Data: 01-09-2021, 10:46

Sól kuchenna
W przeprowadzonym w Chinach badaniu wzięło udział 20 995 osób z 600 wiosek. Średni wiek uczestników wynosił 65,4 lat, a 49,5 proc. stanowiły kobiety, 72,6 proc. miało historię udaru mózgu, a 88,4 proc. - historię nadciśnienia. Przez pięć lat zamiast zwykłej soli kuchennej - chlorku sodu - połowa badanych stosowała jej mieszankę z chlorkiem potasu (75 proc. chlorku sodu, 25 proc. chlorku potasu).
Jak się okazało, osoby stosujące substytut soli były o około 14 proc. mniej narażone na udar mózgu lub zawał serca (odpowiednio 29,14 udarów na 1000 osobolat, w porównaniu do 33,65 w przypadku osób, które spożywały zwykłą sól). W przypadku zawałów serca było to 49,09 na 1000 osobolat dla osób, które otrzymały suplementy i 56,29 dla normalnej soli.
komentarze (0)