Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Sól wpływa na ciśnienie tętnicze poprzez bakterie jelitowe

Zmniejszenie ilości spożywanej soli pomaga przywrócić równowagę w mikrobiomie jelitowym, a dzięki temu obniżyć ciśnienie tętnicze – wynika z badań naukowców z Augusta University w stanie Georgia (USA).

Sól wpływa na ciśnienie tętnicze poprzez bakterie jelitowe
Zmniejszenie ilości spożywanej soli pomaga przywrócić równowagę w mikrobiomie jelitowym; fot. unsplash.com

Autor: PAP
Data: 12-06-2020, 11:11

Wnioski ukazały się w piśmie "Hypertension" (DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.14800).

W badaniach wzięło udział 145 osób w wieku od 30 do 75 lat z nieleczonym nadciśnieniem. Badania próbek krwi wykazały, że ograniczenie ilości spożywanej dziennie soli do 2000 mg w ciągu zaledwie sześciu tygodni przełożyło się na zwiększenie poziomu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych we krwi, które są wskaźnikiem zdrowia mikrobiomu jelitowego. Zależność ta była szczególnie wyraźna u kobiet.

U uczestników zaobserwowano także obniżenie ciśnienia tętniczego i zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe są głównym metabolitem mikrobiomu jelitowego. Po przedostaniu się do krwiobiegu odgrywają one rolę w regulacji ciśnienia tętniczego m.in. poprzez wpływ na uwalnianie reniny. Dlatego też poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych może wskazywać na stan mikrobiomu jelitowego.

Badania przeprowadzone w 2017 roku wykazały, że jadłospis o wysokiej zawartości soli u myszy prowadził do zmniejszenia poziomu pozytywnych bakterii Lactobacillus murinus, które łagodzą stan zapalny, oraz podwyższenia ciśnienia tętniczego. Uregulowanie poziomu tych bakterii zapobiegało podwyższeniu ciśnienia.

Choć zgodnie z zaleceniami Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego ilość dziennie spożywanej soli nie powinna przekraczać 2300 mg, większość dorosłych Amerykanów konsumuje dziennie ponad 3400 mg.

Podczas kolejnych badań naukowcy zamierzają przyjrzeć się wpływowi bakterii jelitowych na ciśnienie tętnicze w większej grupie uczestników i włączyć do badań analizę próbek kału, aby dokładniej prześledzić zmiany zachodzące w mikrobiomie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

sól RSS ALERT    /    sól w produktach spożywczych RSS ALERT    /    spożycie soli RSS ALERT    /    zdrowie RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.206.238.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!