Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP zapowiada, że od lutego zmuszony będzie podnieść ceny chleba. Powodem jest m.in. wzrost cen mąki. Do tego rosną ceny prądu i koszty transportu w związku z likwidacją ulgi w VAT oraz wzrostem cen paliwa. Butka ocenia, że podniesie ceny ok. 5-10 proc.

Jak podaje Polska The Times będzie to już kolejna podwyżka. Z danych GUS wynika, że ceny pieczywa w listopadzie były już o 9,9 proc. wyższe niż przed rokiem.

Ceny owoców i warzyw też będą rosły, jednak już nie w takim tempie jak jesienią. Jan Świetlik z IERiGŻ jako przykład podaje jabłka. Wskazuje, że mimo wszystko mamy w chłodniach wysokie zapasy, znacznie przekraczające zapotrzebowanie krajowe.

Z mięs najbardziej zdrożeje drób. Nie powinna na razie drożeć wieprzowina. Dariusz Winek, dyrektor działu analiz BGŻ uważa, że mięso wieprzowe zacznie drożeć dopiero od II kwartału, ale powoli - czytamy w Polsce The Times.