Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Światowe ceny żywności najniższe od kwietnia 2009 r.

Indeks cen żywności FAO zmniejszył się w styczniu do 150,4 pkt. wobec 153,4 pkt. w grudniu, kształtując się tym samym na najniższym poziomie od kwietnia 2009 r. Indeks cen żywności FAO obrazuje wysokość cen żywności na świecie w porównaniu do ich średniego poziomu w latach 2002-2004. Tym samym bieżąca wartość indeksu (150,4 pkt.) wskazuje, że ceny żywności na świecie były w styczniu br. o 50,4% wyższe niż w latach 2002-2004 – informuje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Światowe ceny żywności najniższe od kwietnia 2009 r.
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska fot. Credit Agricole

Autor: Credit Agricole Bank Polska
Data: 04-02-2016, 13:27

Indeks stanowi średnią ważoną 5 subindeksów cen podstawowych rodzajów żywności: mięsa, nabiału, zbóż, oleju roślinnego oraz cukru. Wagi poszczególnych składowych odzwierciedlają udział poszczególnych kategorii w światowym eksporcie żywności w latach 2002-2004.

Spadek indeksu w styczniu wynikał z niższych wartości wszystkich jego składowych (mięsa, nabiału, zbóż, oleju roślinnego oraz cukru). Na szczególną uwagę zasługuje obniżenie cen cukru, które od września ub. r. znajdowały się w silnym trendzie wzrostowym. Wzrost cen cukru w ostatnich miesiącach był spowodowany obawami inwestorów o skalę niekorzystnego wpływu zjawiska El Niño na światowe zbiory trzciny cukrowej. Prowadzi ono bowiem do występowania nadmiernych opadów w Brazylii, będącej największym producentem cukru na świecie, obniżając zawartość sacharozy w trzcinie oraz utrudniając jej zbiory. Jednocześnie zjawisko El Niño ogranicza opady monsunowe w Indiach, będących drugim największym producentem cukru na świecie, zmniejszając tym samym plony trzciny cukrowej. Podobna sytuacja jak w Indiach ma miejsce również w Tajlandii, będącej drugim największym eksporterem cukru na świecie.

Szczyt zjawiska El Niño przypadł najprawdopodobniej na przełomie 2015 i 2016 r. i w kolejnych miesiącach należy oczekiwać jego stopniowego osłabienia. Najnowsze prognozy wskazują na mniejszy od wcześniejszych założeń niekorzystny wpływ zjawiska El Niño na światową produkcję cukru. Centrum analityczne Platts Kingsman zrewidowało w górę swoją prognozę dotyczącą deficytu cukru na światowym rynku w sezonie 2015/2016 o 400 tys. t do 4,86 mln t (o 7,6%), z uwagi na wyższą od wcześniejszych oczekiwań produkcję cukru w Brazylii. Wyższe prognozy produkcji znalazły odzwierciedlenie w spadku cen kontraktów terminowych na cukier na światowych rynkach, które obniżyły się w ostatnim tygodniu stycznia średnio o ok. 10%. Biorąc pod uwagę wysokie prawdopodobieństwo pogłębienia deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2016/2017, który zgodnie z prognozami Platts Kingsman wyniesie ponad 7 mln t (ok. 4% światowej konsumpcji) i będzie najwyższy od 7 lat uważamy jednak, iż w kolejnych miesiącach można oczekiwać ponownego wzrostu cen cukru.

Spadek indeksu cen żywności FAO stanowi wsparcie dla naszego scenariusza inflacji żywności w Polsce (por. MAKROmapa z 1.02.2016). Uważamy, że inflacja żywności w Polsce w I kw. wyniesie 0,1% r/r, 0,6% r/r II kw., 0,4% r/r w III kw., 0,9% r/r w IV kw., a w całym 2017 r. ukształtuje się na poziomie 1,7% r/r wobec 0,5% w 2016 r.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ceny żywności RSS ALERT    /    Indeks cen żywności RSS ALERT    /    Credit Agricole RSS ALERT    /    Jakub Olipra RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!