Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
- Autor: oprac. Olimpia Wolf
- Data: 22-06-2022, 09:29

- Zapraszamy do pobrania bezpłatnego raportu Banku Pekao SA pt. "Konsolidacja polskiej branży spożywczej na tle UE. Czy trudne otoczenie geopolityczne i ekonomiczne przyspieszy wzrost koncentracji sektora?"
- Załącznik do pobrania znajduje się pod artykułem.
Firmy spożywcze mierzą się z niepewnością
Sylwester Stępień, dyrektor Departamentu Analiz Kredytowych i Administracji w Pionie Bankowości Przedsiębiorstw, Bank Pekao podczas webinaru pt. „Konsolidacja polskiej branży spożywczej na tle UE. Czy trudne otocznie ekonomiczne przyspieszy wzrost koncentracji sektora?" opowiedział m.in. o kondycji sektora spożywczego.
– Krótkoterminowo wojna w Ukrainie wytworzyła zjawisko szoku podażowego na rynku, głównie w produkcji zbóż i oleju. Ma to wpływ na ceny żywności – mówił Sylwester Stępień.
Zdaniem Sylwestra Stępnia długoterminowo należy spodziewać się zmiany nastrojów konsumenckich. Klienci mogą kupować mniej żywności premium o wysokiej jakości, natomiast więcej produktów budżetowych.
– Obecnie wielu przedsiębiorców stoi przed wyzwaniem zarządzania w warunkach niepewności. Istnieje na to określenie, wywodzące się z wojskowości – VUCA. Firmy nie mają do końca wpływu na swoje koszty i na to, co się wokół dzieje, przyszłość jest niepewna – mówił.
Sektor spożywczy jest dobrze doinwestowany
– Uważam, że sektor spożywczy w Polsce do niedawna był niezbyt doceniany, ale teraz widać, że stanowi naszą przewagę. Branża spożywcza jest dobrze doinwestowana, wiele przedsiębiorstw na integrację pionową, czyli zdywersyfikowały zarówno aspekt kosztów jak i przychodów, zamknęły ciągi produkcyjne. Mniejsze firmy spożywcze dużo bardziej niż wielkie przedsiębiorstwa zmagają się z czynnikami rynkowymi. Bywa, że są zadłużone, a ma to znaczenie w okresie, w którym rosną koszty surowców i kredytów – tłumaczył Sylwester Stępień.
– To, co może martwić mnie jako bankowca, który współpracuje zarówno z małymi jak i dużymi firmami spożywczymi, to niepewność co do przyszłości, jeśli chodzi o inwestowanie. Obawiam się, czy obecna sytuacja nie wpłynie na wyhamowanie perspektyw inwestycyjnych – mówił.
Żywność będzie droższa
Jego zdaniem państwo powinno wspierać sektor spożywczy, ponieważ ułatwi to funkcjonowanie małych firm. Jednocześnie musimy założyć, że żywność będzie droższa.
– Jako bankowiec podzielam optymistyczne spojrzenie na sektor spożywczy, chociaż w obecnej sytuacji należałoby nieco zmienić system zarządzania firmami. Zakładami spożywczymi kierują bardzo zaangażowali właściciele oraz zarządy, którzy znają ten sektor i mają dobrą ocenę sytuacji. Nasz bank również dobrze rozumie ten sektor ze względu na to, że od lat z nim współpracuje – podsumował Sylwester Stępień.
Oprac. na podstawie fragmentów webinaru.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Cena czereśni 2022. Ile dzisiaj kosztują za kg?
-
Ceny żywności 2022. Czy będzie taniej?
-
Do 2030 r. z polskiego rynku może zniknąć 20 proc. firm spożywczych
-
Czy zabraknie żywności w Europie?
-
Konsolidacja branży spożywczej. Jakie prognozy?
-
Jan Gaj, Pekao: Widzimy postępujący proces konsolidacji branży spożywczej
-
Inflacja bazowa na najwyższym poziomie od co najmniej dwóch dekad
-
Czy koncentracja sektora spożywczego w Polsce przyspieszy? [RAPORT]
-
mleczna środa
Inflacja zmniejszy krajowe spożycie mleka?
-
Inflacja w Polsce. W których regionach jest najdrożej?
komentarze (0)