Szczupli są szczupli dzięki genom
- Autor: PAP
- Data: 27-01-2019, 10:28

Ponad 60 proc. dorosłych mieszkańców Wielkiej Brytanii ma nadwagę, zaś co czwarty jest otyły. W wieku pięciu lat niemal co czwarte brytyjskie dziecko ma nadwagę lub jest otyłe. Nadmierna waga zwiększa ryzyko związanych z nią problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.
Coraz powszechniejsze występowanie nadwagi i otyłości przypisywane jest zmianom w naszym środowisku - łatwemu dostępowi do wysokokalorycznej żywności i siedzącemu trybowi życia. Jednak niektórym osobom udaje się zachować szczupłą sylwetkę bez wysiłku, podczas gdy inni nie potrafią tego osiągnąć pomimo wkładanego trudu. Osoby z nadwagą często postrzegane są jako leniwe lub pozbawione siły woli.
Zespół prof. Sadafa Farooqi z University of Cambridge przeprowadził największe jak dotąd badania mające wyjaśnić, dlaczego szczupli pozostają szczupli - Study Into Lean and Thin Subjects (STILLTS).
Badania bliźniąt wykazały, że nasze geny w dużym stopniu wpływają na zmienność masy ciała. Dotychczas badania w przeważającej mierze koncentrowały się na osobach z nadwagą. Odkryto setki genów, które zwiększają szansę na nadwagę, a w niektórych przypadkach wadliwe geny mogą powodować ciężką otyłość od najmłodszych lat.
Zespół prof. Farooqi znalazł 2000 osób, które były szczupłe, ale zdrowe, bez żadnych schorzeń i zaburzeń odżywiania - ich wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił poniżej 18 kg/m2.
Przy pomocy lekarzy ogólnych z Wielkiej Brytanii naukowcy zebrali próbki śliny, aby umożliwić analizę DNA. Poprosili także uczestników o odpowiedzi na pytania dotyczące ich ogólnego stanu zdrowia i stylu życia.
Zespół profesor Farooqi współpracował z zespołem dr Inês Barroso w Wellcome Sanger Institute, aby porównać DNA około 14 000 osób - 1 622 szczupłych ochotników z kohorty STILTS, 1985 osób ze znaczną otyłością i grupy kontrolnej 10 433 osób o prawidłowej masie ciała.
Naukowcy znaleźli kilka typowych, wariantów genetycznych, już wcześniej zidentyfikowanych jako odgrywające rolę w otyłości. Ponadto zidentyfikowali nowe regiony genetyczne związane z zaawansowaną otyłością oraz kilka związanych ze zdrową szczupłością.

Powiązane tematy:
-
Według danych WHO dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie
-
Otyłość to groźna choroba, która przyjęła skalę prawdziwej epidemii
-
Większość odchudzających się poniosła porażkę
-
Sfermentowane odpady sojowe mogą pomóc zwalczać otyłość
-
Otyłość to większe ryzyko utraty zębów
-
Fast food kilka razy w roku nie szkodzi? Jesteśmy od tego daleko
-
Masa ciała a COVID- 19 - otyli gorzej przechodzą chorobę
-
Epidemia nadwagi i otyłości. Brakuje spójnej polityki żywnościowej?
-
Wśród intensywnie leczonych z powodu Covid wielu jest otyłych
-
Naukowcy: Schudnięcie głównym celem w leczeniu cukrzycy typu 2
komentarze (0)