Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 11-06-2019, 11:04
Jak wynika z najnowszego raportu EFSA, tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności.
Tylko 33 proc. Polaków interesuje się tematem bezpieczeństwa żywności
fot. shutterstock

W pierwszy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności poznaliśmy stosunek Europejczyków do tematu bezpieczeństwa żywności. Opublikowane 7 czerwca br. wyniki Eurobarometru wskazują, że jest to co prawda jeden z czynników wpływający na decyzje zakupowe, ale nie najważniejszy.

To smak (58 proc.), cena (53 proc.) i zawartość składników odżywczych (53 proc.) są najważniejszymi kryteriami, które wpływają na wybory Polaków. Sięgając po swoje ulubione produkty, nasze obawy budzi przede wszystkim pozostałość antybiotyków i sterydów w mięsie (49 proc.), a także konserwantów i dodatków (45 proc). Prawie ¼ Polaków obawia się pozostałości środków ochrony roślin.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!