Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Jemy gorzej niż sto lat temu. Dieta Polaków mało zróżnicowana

Przeciętna polska rodzina spożywa dziś regularnie od 8 do 20 produktów. Dla porównania przed II wojną świata typowa dieta zawierała nawet do 70 różnych produktów spożywczych. Dlaczego jemy dziś w mniej zróżnicowany sposób niż w czasach II RP?
  • Autor: Roman Wieczorkiewicz
  • Data: 15-01-2022, 12:53
Jemy gorzej niż sto lat temu. Dieta Polaków mało zróżnicowana
Dlaczego współczesna dieta Polaków składa się z mniejszej ilości produktów niż sto lat temu? fot. shutterstock

Czy dieta Polaków jest uboga?

Portalspozywczy.pl: Skąd wiadomo, że dieta Polaków jest tak mało zróżnicowana?

Justyna Pargieł, zielarz, fitoterapeuta i wykładowca w Instytucie Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych.: Wiem to przede wszystkim z licznych rozmów z osobami starszymi, słuchaczami uniwersytetów III wieku. Prowadziłam również sklep ze „zdrową żywnością”, gdzie jeszcze kilka lat temu osoby potrafiły mnie zapytać co to jest soczewica, podczas gdy ja miałam jej w ofercie cztery rodzaje. Polskie rodziny mają wieloletnie przyzwyczajenia - w niedziele jemy rosół, w poniedziałek pomidorową, a w środę ogórkową. Oczywiście tradycja ma swoją wartość, ale ten schemat nie pozwala na wprowadzenie żadnych zmian żywieniowych.

Jeszcze niecałe 100 lat temu dieta naszych rodaków wyglądała całkiem inaczej. Średnio w diecie mieliśmy około 70 różnych produktów. Od lat zajmuję się żywnością. Wiem to z lektur starych książek kucharskich, z rozmów ze starszymi ludźmi. Na wsiach na co dzień przed wojną jadało się dzikie rośliny jadalne, które teraz w ogóle nie są obecne w zbiorowej świadomości. Jedzono mniszki, komosy, szpinaki, szczaw, rzepy, brukwie, różne rodzaje olejów.

Polacy nie lubią próbować spożywczych nowości?

Półki sklepowe są pełne rozmaitości, więc czemu to tak wygląda?

JP: „Nasza” przeciętna dieta opiera się na kurczaku, wieprzowinie, mleku, ryżu, kukurydzy, cebuli, ziemniakach… Półki sklepowe są pełne, wręcz się uginają, ale składy 90 proc. tych produktów bazują na 4-6 produktach. Ludziom wydaje się, że jedzą różnorodnie, ale tak nie jest. Równocześnie, oferta sklepów ma się nijak do tego co ludzie jedzą. Ludzie żyją w enklawach rodzinno-przyjacielskich i jeśli jakieś produkty w nich się nie pojawiają, to nikt ich nie spróbuje.

Jak ważne są nawyki żywieniowe?

JP.: Nawyki żywieniowe to kolejna bariera w rozszerzaniu diety. Aby zmienić nawyki wyniesione z domu, czy to wypracowane przez lata, trzeba podjąć naprawdę duży wysiłek. A prawda jest taka, że większości osób albo się nie chce, albo nie mają siły. To jedna sprawa. Druga jest taka, że jeśli zmienić nawyki jednej osobie jest trudno, to większej grupie osób, jaką jest np. rodzina, to prawie niemożliwe. W sklepie słyszałam głosy - nawet bym spróbowała, ale nikt tego u mnie w domu nie zje.

Kolejna sprawa wydaje się banalna - to przepisy. Ludzie często nie kupują i nawet nie próbują kupować nowych produktów, bo nie wiedzą, jak je przyrządzić.

Potrzeba edukacji, by zmienić Polaków

Czy zatem można coś zmienić?

JP.: Aby cokolwiek w diecie Polaków się zmieniło potrzebna jest edukacja zarówno prowadzona w szkołach, jak i skierowana do dorosłych. Przykładowo nic nie mówi się o gęstości odżywczej. Pokutuje mnóstwo uprzedzeń odnośnie tłuszczu czy cukru. Spotkałam się z osobami, które ograniczają spożycie owoców, bo zawierają one cukier. Równocześnie nic nie wiedzą na temat co to za cukier, jak się przyswaja itd. Często zamiast jabłek wybiera się „czekoladowe przekąski” bo dają energię, jak twierdzi reklama.

Zawartość sklepowego koszyka świadczy o nas?

O komentarz poprosiliśmy również dietetyka. Celina Kinicka, dietetyk w Centrum Medycznym Damiana przyznaje, że robiąc zakupy w sklepie, często lubi obserwować, co do swojego koszyka wkładają inni ludzie.

- Po zawartości koszyka można także zaobserwować, jak ci ludzie wyglądają. Zawartość koszyków większości osób zawiera jednak powtarzające się produkty. Białe pieczywo, mięso, wędliny, słodkie bułki, słodki nabiał, olej, przekąski. Warzyw czy owoców jest bardzo niewiele. Nie mówiąc już o orzechach, bakaliach, strączkach. Zbierając wywiad żywieniowy, różnorodność posiłków sięga zazwyczaj 3 dni. Lubimy jeść powtarzające się potrawy. Zaskakujące jest też to, że pacjenci, jedząc, te same rzeczy nawet tego nie zauważają, natomiast kiedy dostaną rozpisany urozmaicony jadłospis, to narzekają na monotonię oraz potrzebę robienia większych zakupów niż zwykle - mówi Celina Kinicka, dietetyk w Centrum Medycznym Damiana.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Gustaw 2022-01-14 08:14:01

    na mięso powinien być wysoki podatek, aby nie było tańsze niż produkty roślinne, a teraz taki skandal właśnie jest

    Odpowiedz
    • Marek 2022-01-15 18:39:36

      A może na produkty roślinne niższy?

      Odpowiedz
  • bb 2022-01-14 09:47:53

    Tak, przed 2ga wojna swiatowa panczyzniani chlopi to jedli ze hoho.

    Odpowiedz
  • Kajman 2022-01-14 10:23:36

    O take polskie walczyłem mawiał pewien ,,gość ,,

    Odpowiedz
  • Kaśka 2022-01-14 10:27:22

    Zgadzam się z tym, że wielu ludzi zatrzymało się na etapie stylu jedzenia sprzed 20 lat, albo wpadli właśnie we wspominaną monotonię jedzenia. To słabe, że nawyki potrafią tak rujnować zdrowie i tragicznie wpływają na dobrostan zwierząt z masowych hodowli. Produkty roślinne to klucz, mam nadzieję, że wkrótce i większość to zrozumie. "GO VEGAN!"

    Odpowiedz
    • dads 2022-01-14 10:53:27

      (...) vegan - bez białka mięsnego kiepsko ze zdrowiem, a vegańskie pseudo jadło jest tak przetworzone że gorzego syfu nie jadłem. Ach te sztuczne paróweczki (olej z tłuszczem).

      Odpowiedz
      • Kaśka 2022-01-14 12:19:11

        Z moim zdrowiem wszystko doskonale. Codziennie, spacer, co tydzień góry, 2,3 razy w tyg. joga, basen i sauna. Jem wege od kilkunastu lat, wegansko od dwóch, a mam 32 lata. Nie muszę jeśc co dzień roślinnych parówek, bo przez 30 lat życia zdążyłam nauczyć sie gotować wszystko to, czego potrzebuję z użyciem rozmaitych składników. Jeżeli chcesz wiedzieć jakich, chętnie opowiem ;)

    • Igor 2022-01-16 17:39:58

      Niedawno musiałem tłumaczyć swojemu synowi kwestię vege, bo kolega z jego klasy chciał go przekonać do vege. No więc porozmawialiśmy o ewolucji, czyli dlaczego jedliśmy mamuta, szczególnie zimą i jaka była rola tej diety w kwestii przeżycia tych co bystrzejszych jednostek. Nasza dieta jest zróżnicowana. Obiad z mięsem 3 razy w tygodniu, raz ryba. Oprócz tego plejada kasz, warzyw, kiszonek. Moim zdaniem wszystko jest dla ludzi i dobrze jest znaleźć złoty środek. Nie trzeba w tych czasach i przy tej aktywności kilogramów mięsa, ale też nie należy dać się zwariować i pochłaniać zamienników mięsa że śladem węglowym jak stąd do księżyca.

      Odpowiedz
  • free 2022-01-14 10:48:54

    ale w sklepach półki ze zdrową żywnością stanowią może 3% całej oferty, jeżeli w ogóle, a 97% to jesz niezdrowa a nawet szkodliwa żywność, to jak ludziska mają jeść dobrze... władza dba, żeby nie wydawać na jakieś głupie emerytury, a i big farma napycha kieszenie,

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!