UE: W ciągu 11 miesięcy 2009 r. wzrósł eksport masła, serów, serwatki oraz OMP
Mniejszy popyt na przetwory mleczarskie w warunkach kryzysu gospodarczego, jak również znaczny eksport masła, serów i mlecznego proszku z Nowej Zelandii (będący przede wszystkim konsekwencją 10% wzrostu produkcji stałych przetworów mleczarskich w sezonie 2008/2009 po suszy w sezonie 2007/2008) negatywnie wpłynęły na wyniki sprzedaży zagranicznej unijnych przetworów mleczarskich w pierwszej połowie 2009 roku, pomimo obowiązujących refundacji wywozowych - informują eksperci BGŻ.
Jednakże, już w drugiej połowie 2009 roku przed europejskimi eksporterami otworzyły się nowe możliwości, będące wypadkową m.in. niższej od oczekiwanej pierwotnie produkcji mleka w Nowej Zelandii oraz spadku dostaw surowca r/r w czwartym kwartale ub.r. w USA (za www.dairyco.org.uk).
Wstępne dane Eurostatu za pierwsze 11 miesięcy 2009 roku wskazują, że w relacji rocznej wzrósł eksport masła ze Wspólnoty o 2%, serów o 3%, serwatki o 17% oraz OMP o 28% (tak silny wzrost wywozu OMP był w dużej mierze efektem bazy, ponieważ w drugim półroczu 2008 roku eksport tego produktu był bardzo niski). Z drugiej strony jednak, odnotowano spadek sprzedaży zagranicznej zagęszczonego mleka o 2%, PMP o 4% r/r oraz tłuszczów otrzymywanych z mleka (butteroil) o 6%.
