UNICEF: Zła dieta zagraża zdrowiu dzieci na całym świecie
Zła dieta zagraża zdrowiu dzieci na całym świecie - podał UNICEF w opublikowanym 15 października raporcie "The State of the World’s Children 2019: Children, food and nutrition".

Najnowszy raport UNICEF zwraca uwagę na alarmujące problemy: niedożywienie najuboższych dzieci oraz nadwagę i otyłość spowodowaną spożywaniem niezdrowej żywności wśród dzieci mieszkających w krajach o niskim i średnim dochodzie. Problem niedożywienia bądź nadwagi dotyka ponad 200 mln dzieci poniżej 5. roku życia na całym świecie.
Wśród przyczyn niezdrowej diety autorzy raportu wskazują ubóstwo, urbanizację, zmiany klimatyczne i złe praktyki żywieniowe.
Co trzecie dziecko poniżej 5. roku życia jest niedożywione, a 2 na 3 dzieci, które mają mniej niż 2 lata, nie jest odżywiana prawidłowo. Niemal 2 na 3 dzieci w wieku od 6. miesiąca do 2 lat nie otrzymuje pożywienia, które wspiera ich rozwijające się ciała i mózgi. Powoduje to gorszą zdolność uczenia się, niską odporność, większą podatność na infekcje, a w wielu przypadkach nawet śmierć - przestrzegają autorzy raportu. Niedożywienie najbardziej dotyka dzieci i młodzież w krajach najuboższych i w najbardziej marginalizowanych społecznościach. Jedynie 1 na 5 dzieci w wieku od 6 miesięcy do 2 lat mieszkających w najuboższych gospodarstwach domowych ma zróżnicowaną dietę - podaje UNICEF.
Raport UNICEF zawiera kompleksową ocenę wszystkich form niedożywienia dzieci, które występują w XXI wieku, wśród nich tzw. "ukryty głód" spowodowany brakiem niezbędnych składników odżywczych. Z danych opublikowanych w raporcie wynika w raporcie, że: 149 mln dzieci rośnie zbyt wolno lub jest zbyt niska jak na swój wiek, 50 mln dzieci waży stanowczo za mało jak na swój wiek, 340 mln dzieci - lub 1 na 2 - cierpi na niedobór witamin i minerałów takich jak witamina A czy żelazo.
Autorzy raportu zwracają uwagę, że złe praktyki żywieniowe zaczynają się już od pierwszych dni życia. Chociaż karmienie piersią może uratować życie, to jedynie 42 proc. dzieci poniżej 6. miesiąca życia jest karmionych w ten sposób a coraz większa liczba najmłodszych dostaje mleko modyfikowane. Rozszerzanie diety u dzieci występuje około 6. miesiąca życia. Wiele dzieci nie wtedy otrzymuje prawidłowych produktów. Na całym świecie około 45 proc. dzieci w wieku od 6. miesięcy do 2 lat nie dostaje żadnych owoców lub warzyw, a niemal 60 proc. nie je nabiału, jajek, ryb lub mięsa - podaje raport.
