Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

UOKiK: Pogorszyła się jakość żywności w Polsce

- Niestety, jakość żywności w Polsce pogorszyła się - mówi Małgorzata Kozak, wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Co nas jednak cieszy, to znaczna poprawa jakości masła - dodaje wiceprezes. Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK w pierwszych trzech kwartałach tego roku skontrolowała handel detaliczny.

UOKiK: Pogorszyła się jakość żywności w Polsce

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 03-12-2009, 13:00

Na zlecenie UOKiK Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrole produktów mlecznych, mięsa i jego przetworów, ryb i konserw rybnych oraz miodu. Przebadanych zostało ok. 9 tys. partii żywności. Przedstawiciele UOKiK podkreślali, że przyczyną gorszych statystyk może być zwiększona wykrywalność wad w produktach w związku z wyposażeniem laboratoriów UOKiK w nowoczesny sprzęt badawczy, dający możliwość zwiększenia zakresu badań.

Podobnie jak rok temu, spośród badanych segmentów, najsłabiej wypadły wyroby rybne. Aż 32,2 proc. kontrolowanych partii wykazało nieprawidłowości. To jednak wynik i tak lepszy niż uzyskany rok temu, kiedy odsetek sfałszowanych produktów rybnych sięgnął 40,7 proc. badanych partii. Obecnie z uwagi na większą zawartość glazury lub mniejszy udział ryby w stosunku do deklaracji zakwestionowano o połowę mniej produktów.

"Trudno jednak uznać sytuację za zadowalającą, gdy co piąta zbadana partia nadal nie spełniała wymagań określonych i zadeklarowanych przez samego producenta w zakresie zawartości lodu lub ryby. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na fakt, że w przypadku tej grupy wyrobów oferowanych bez opakowań, częściej niż co trzecia skontrolowana partia pozbawiona była istotnych z punktu widzenia konsumenta i obowiązkowych z mocy prawa, informacji o ilości ryby bądź wody w postaci lodu" - czytamy w raporcie UOKiK.

Podczas kontroli zaobserwowano także, że czasem to handlowcy na wywieszkach podawali nieprawdziwe dane - niższą od faktycznej, ustalonej na etapie produkcji zawartość glazury.

Zafałszowanie stwierdzono w przypadku 19,4 proc. badanych partii produktów mlecznych. To więcej o 3,4 pproc. niż rok temu. Poprawie uległa jakość masła. Podczas gdy w 2008 r. niedozwolony dodatek tłuszczów roślinnych stwierdzono w prawie co trzeciej zbadanej partii masła, obecnie w trzech partiach spośród wszystkich zbadanych 86 partiach - czytamy w raporcie opublikowanym przez UOKiK. Zmniejszyła się także liczba producentów, od których pochodziło zafałszowane masło.

- Wpływ na taki stan rzeczy miały niewątpliwie zintensyfikowane kontrole prowadzone przez Inspekcję Handlową i współpraca w tym zakresie z Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno‐Spożywczych - zapewnia UOKiK.

KOMENTARZE (1)

  • Producent 2009-12-08 06:13:52
    Odpowiedz prosta WYMUSZANA CENA sieci markety dały początek skandalicznie niskim ceną które są teraz wyznacznikiem w wszystkich sklepach..Pierwszo planowe cena cena cena....jakość schodzi na dalszy plan Proponuje zamieszczać nazwiska kupców wymuszających na dostawcach cen poniżej kosztów produkcji ,,normalnego jakosciowo dobrego wyrobu,, Pierwsze nazwisko proponuje Miszczyszyn Lidl na nastepne czekamy...!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!