W 2016 r. wzrośnie eksport żywności. Ale dynamika wyraźnie osłabła
W pierwszych trzech kwartałach br. sprzedaliśmy za granicą o 0,5 proc. mniej produktów rolno-spożywczych niż rok temu. Całe 12 miesięcy zamkniemy jednak na plusie. Ale dynamika wyraźnie osłabła - podaje "Dziennik Gazeta Prawna".

Od stycznia do końca września eksport towarów rolno-spożywczych wyprodukowanych w naszym kraju osiągnął wartość 17,6 mld euro – wynika z danych Ministerstwa Rozwoju. Było to o 90 mln euro mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Spadła przy tym sprzedaż naszej żywności na rynku Unii Europejskiej – o 236 mln euro, co jest m.in. efektem kurczących się cen produktów żywnościowych na rynkach światowych.
To również efekt – jak przekonuje Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ BNP Paribas – swego rodzaju nacjonalizmu konsumenckiego. Klienci wielu krajów coraz częściej sprawdzają pochodzenie produktów i chętniej wybierają swoje.
Więcej w "Dzienniku Gazecie Prawnej".
