W grudniu nieznacznie spadły światowe ceny żywności
-
- Autor: Credit Agricole
- Data: 12-01-2017, 13:30

Według eksperta, w danych na szczególną uwagę zasługuje kontynuacja spadku cen cukru, które w ostatnich dwóch miesiącach obniżyły się o 16,7%. Zgodnie z komunikatem FAO wynikało to z lepszych od oczekiwań zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, będącej jej największym producentem na świecie, a także dalszego osłabienia brazylijskiego reala względem dolara.
- Roczna dynamika światowych cen żywności zwiększyła się w IV kw. do 10,5% wobec 5,4% w III kw. Niemniej jednak w całym 2016 r. ceny żywności na świecie były o 1,5% niższe niż w 2015 r. Podtrzymujemy naszą ocenę, zgodnie z którą na początku ub. r. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności. Uważamy, że w kolejnych miesiącach będzie utrzymywał się wzrost cen widoczny szczególnie w przypadku produktów mlecznych, oleju roślinnego oraz mięsa. Perspektywy dalszego silnego wzrostu cen cukru są w naszej ocenie ograniczone. Uważamy, że spadek cen utrzyma się natomiast w przypadku zbóż, z uwagi na rosnące ich światowe zapasy - komentuje Jakub Olipra.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
-
Ceny żywności 2022. Czy będzie taniej?
-
Ceny owoców i warzyw: Kolejne podwyżki przed nami. Dlaczego? [ANALIZA]
-
Ceny zbóż: To nie koniec wzrostów [ANALIZA]
-
Ekspert: szczyt inflacji w lipcu tego roku
-
mleczna środa
Inflacja zmniejszy krajowe spożycie mleka?
-
Inflacja w Polsce. W których regionach jest najdrożej?
-
Średnia cena koszyka zakupowego w maju nieco spadła
-
Drożyzna 2022. Czy tempo wzrostu cen wyhamuje w najbliższych miesiącach?
-
Dalszy wzrost cen skupu jaj
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)