Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

W Niemczech brakuje pracowników w gastronomii i hotelarstwie

  • Autor: PAP
  • Data: 12-07-2021, 16:38
Przemysł restauracyjny i hotelowy w Niemczech jest już w dużej mierze otwarty, ale w wielu miejscach brakuje personelu niezbędnego do ponownego uruchomienia lokali.
W Niemczech brakuje pracowników w gastronomii i hotelarstwie
Niemcy: Po lockdownie brakuje pracowników w gastronomii i hotelarstwie. fot. Alana Harris on Unsplash

Niemcy: Brakuje kucharzy i pracowników sezonowych

Według Ingrid Hartges, dyrektor generalnej Niemieckiego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji (Dehoga), brakuje przede wszystkim kucharzy i pracowników obsługi, ale również pracowników sezonowych z zagranicy oraz dorabiających w restauracjach studentów.

Według Federalnej Agencji Pracy liczba pracowników objętych składkami na ubezpieczenie społeczne w branży gastronomicznej i hotelarskiej spadła w kwietniu do niecałych 940 tys. W porównaniu do kwietnia 2019 r. był to spadek o blisko 154 tys. osób, czyli ponad 14 proc. Nawet w porównaniu z kwietniem 2020 roku, kiedy pandemia koronawirusa objęła już Niemcy, zatrudnienie w kwietniu 2021 roku spadło o blisko 83 tys. pracowników, czyli o około 8 proc.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!