W Polsce stopień robotyzacji jest 19 razy niższy niż w Niemczech
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 05-01-2017, 13:11

Podkreśla, że roboty i automatyka zmieniają polski przemysł spożywczy, zastępują pracowników w miejscach niebezpiecznych i na uciążliwych stanowiskach pracy. Przemysł korzysta z wydajnych i nowoczesnych urządzeń. Wysokie standardy higieny są często dodatkowym motywem zastosowania robotów. Roboty są coraz bardziej niezawodne, a praca na 3 zmiany ma duży wpływ na opłacalność ich stosowania. - Wzrost kwalifikacji kadry pracowniczej umożliwia stosowanie coraz bardziej zaawansowanych systemów – dodaje prezes Pankiewicz.
Większa presja na podniesienie konkurencyjności firmy, presja jakościowa, higiena i bezpieczeństwo pracy, elastyczność linii produkcyjnych, a także ograniczenie kontaktu z nieopakowanym produktem i obniżenie kosztów magazynowania powoduje upowszechnienie i wzrost znaczenia robotów przemysłowych w aplikacjach przemysłowych. Branża robotów przemysłowych rozwija się dynamicznie wspierając procesy produkcyjne i logistyczne. Robotyzacja obniża koszty w przemyśle spożywczym, wpływa na rentowność i zmienia strukturę kosztów. Automatyzacji podlegają nie tylko poszczególne maszyny i urządzenia. Coraz częściej w przemyśle spożywczym dąży się do integracji posiadanych „wysp” automatyki w jeden spójny i efektywny system zarządzania produkcją. Automatyka i robotyka wkracza nie tylko do zakładów należących do międzynarodowych koncernów. Stosują ją także wyspecjalizowani lokalni producenci. W koncernach liczy się analiza pracy urządzeń, w tym tzw. „mikroprzestojów”. Inni producenci koncentrują się na efektywności kluczowego procesu. We wszystkich przypadkach chodzi o osiągnięcie lepszej jakości oraz redukcji kosztów produkcji.
komentarze (0)