Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

W Polsce stopień robotyzacji jest 19 razy niższy niż w Niemczech

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-01-2017, 13:11
Ostatnio da się zaobserwować ciągły rozwój przemysłu spożywczego w Polsce. Wraz z dużymi inwestycjami rozwija się zastosowanie wysokiego stopnia automatyzacji i robotyzacji procesów technologicznych i logistycznych branży spożywczej. W Polsce stopień robotyzacji i automatyzacji jest jeszcze prawie 19 razy niższy niż w Niemczech – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mieczysław Pankiewicz, prezes Euro-PAN Sp. z o.o
W Polsce stopień robotyzacji jest 19 razy niższy niż w Niemczech
Mieczysław Pankiewicz /fot. Euro-PAN

Podkreśla, że roboty i automatyka zmieniają polski przemysł spożywczy, zastępują pracowników w miejscach niebezpiecznych i na uciążliwych stanowiskach pracy. Przemysł korzysta z wydajnych i nowoczesnych urządzeń. Wysokie standardy higieny są często dodatkowym motywem zastosowania robotów. Roboty są coraz bardziej niezawodne, a praca na 3 zmiany ma duży wpływ na opłacalność ich stosowania. - Wzrost kwalifikacji kadry pracowniczej umożliwia stosowanie coraz bardziej zaawansowanych systemów – dodaje prezes Pankiewicz.

Większa presja na podniesienie konkurencyjności firmy, presja jakościowa, higiena i bezpieczeństwo pracy, elastyczność linii produkcyjnych, a także ograniczenie kontaktu z nieopakowanym produktem i obniżenie kosztów magazynowania powoduje upowszechnienie i wzrost znaczenia robotów przemysłowych w aplikacjach przemysłowych. Branża robotów przemysłowych rozwija się dynamicznie wspierając procesy produkcyjne i logistyczne. Robotyzacja obniża koszty w przemyśle spożywczym, wpływa na rentowność i zmienia strukturę kosztów. Automatyzacji podlegają nie tylko poszczególne maszyny i urządzenia. Coraz częściej w przemyśle spożywczym dąży się do integracji posiadanych „wysp” automatyki w jeden spójny i efektywny system zarządzania produkcją. Automatyka i robotyka wkracza nie tylko do zakładów należących do międzynarodowych koncernów. Stosują ją także wyspecjalizowani lokalni producenci. W koncernach liczy się analiza pracy urządzeń, w tym tzw. „mikroprzestojów”. Inni producenci koncentrują się na efektywności kluczowego procesu. We wszystkich przypadkach chodzi o osiągnięcie lepszej jakości oraz redukcji kosztów produkcji.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!