Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

W przyszłości prawdziwe jedzenie będzie dostępne wyłącznie dla najbogatszych

  • Autor: Business Insider
  • Data: 24-12-2018, 10:27
Trendy polityczne są rzadko śledzone przez marki. Mamy dziś trend antyglobalistyczny, narodowościowy, wystarczy tu wspomnieć choćby o brexicie. Jak to wpływa na biznes? Bardzo mocno przekłada się na wybory konsumentów, którzy bardzo mocno zwracają uwagę na lokalne produkty i coraz chętniej je kupują - mówi Natalia Hatalska, założycielka Infuture Hatalska Foresight Institute.
W przyszłości prawdziwe jedzenie będzie dostępne wyłącznie dla najbogatszych
Natalia Hatalska, założycielka Infuture Hatalska Foresight Institute/ fot. PTWP

Jeśli chodzi o kategorię "żywność", najbardziej prawdopodobny scenariusz zakłada, że prawdziwe jedzenie będzie dla ludzi najbogatszych. Pozostali będą jeść jakąś formę papki. To widzimy już dzisiaj, że ludzie, którzy mają pieniądze, mogą kupić sobie żywność ekologiczną, jajka od szczęśliwych kur, etc. Ci, którzy nie mają, kupują parówki mające 20 proc. mięsa.

Zdaniem Natalii Hatalskiej drugi scenariusz tyczy się przyszłości pracy. Z jednej strony zakłada, że w dalekiej przyszłości zastąpić może nas sztuczna inteligencja. Z drugiej bierze pod uwagę fakt, że wydłuża się czas życia ludzi – to oznacza, że będziemy musieli zmienić model pracy, że będziemy musieli pracować niemal do końca życia. Bo jeżeli będziemy żyć 110-120 lat, to nie ma możliwości, że przejdziemy na emeryturę mając 60-65 lat.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!