Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Biznes i technologie

W Rybniku zbadano, ile żywności marnuje się w szkolnych stołówkach

Dzieci z dwóch szkół w Rybniku zjadały odpowiednio 80 i 74 proc. żywności podawanej im w stołówce. Dzięki unijnemu projektowi "StratKIT" straty udało się ograniczyć – teraz dzieci zjadają 90 proc. przygotowanego jedzenia, a docelowo ma to być 95 proc.

W Rybniku zbadano, ile żywności marnuje się w szkolnych stołówkach
Ile żywności marnuje się w szkolnych stołówkach? /fot. Shutterstok

Autor: PAP
Data: 14-03-2021, 13:19

Według szacunków, w Polsce w stołówkach szkolnych wyrzuca się nawet do 50 proc. przygotowanej żywności. Wśród przyczyn takiego stanu rzeczy wymienia się: zbyt krótkie przerwy, złą organizację posiłków - np. zbyt wczesną porę wydawania obiadów, sklepiki szkolne, jedzenie przynoszone z domu przez uczniów, a także zbyt duże i w efekcie niezjadane porcje.

Miasto Rybnik bierze udział w projekcie "StratKIT", współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg Baltic Sea Region. Do udziału w projekcie zgłosiły się dwie placówki - Zespół Szkół nr 3 oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 14, gdzie w drugiej połowie lutego odbyły się pomiary marnowania żywności.

Okazało się, że w jednej zjadane było 80 proc. serwowanej w stołówce żywności, w drugiej - 74 proc. W skład jednej z placówek uczestniczących w projekcie wchodzi przedszkole - tam "zjadalność" okazała się zdecydowanie wyższa niż w szkołach.

"Kluczową sprawą jest korekta ilości gotowanego jedzenia - należy bazować na rzeczywistych pomiarach i informacji, co i ile zjadają dzieci, gotować według receptur, kontrolować nadwyżki i nadprodukcję" - podkreśla Tomasz Szuba - szef grupy Venturis HoReCa, wykonujący pomiary.

W marcu udało się już znacznie poprawić wyniki obu placówek - obecnie 90 proc. przygotowanej żywności jest zjadane. "Kucharki zaczęły gotować zgodnie z wytycznymi wynikającymi z pomiarów. Docelowo chcielibyśmy osiągnąć próg 95 proc. zjadanego jedzenia" - powiedziała Monika Kubisz, koordynująca projekt ze strony Urzędu Miasta.

Uzyskane w ten sposób oszczędności, szacowane na dziesiątki tysięcy zł w skali roku, będzie można przeznaczyć np. na zakup lepszej jakości produktów oraz żywności z certyfikatem ekologicznym - wskazują uczestnicy projektu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

stołówki szkolne RSS ALERT    /    stołówki RSS ALERT    /    marnowanie żywności RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.122.117
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!