W Rybniku zbadano, ile żywności marnuje się w szkolnych stołówkach
- Autor: PAP
- Data: 14-03-2021, 13:19

Według szacunków, w Polsce w stołówkach szkolnych wyrzuca się nawet do 50 proc. przygotowanej żywności. Wśród przyczyn takiego stanu rzeczy wymienia się: zbyt krótkie przerwy, złą organizację posiłków - np. zbyt wczesną porę wydawania obiadów, sklepiki szkolne, jedzenie przynoszone z domu przez uczniów, a także zbyt duże i w efekcie niezjadane porcje.
Miasto Rybnik bierze udział w projekcie "StratKIT", współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg Baltic Sea Region. Do udziału w projekcie zgłosiły się dwie placówki - Zespół Szkół nr 3 oraz Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 14, gdzie w drugiej połowie lutego odbyły się pomiary marnowania żywności.
komentarze (0)