Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

W Rzymie trwa święto włoskiej żywności pod hasłami jej obrony

  • Autor: PAP
  • Data: 06-10-2018, 11:16
W Rzymie trwa wielkie święto włoskiej żywności i specjałów, z których słynie kuchnia Italii. Na terenie antycznego Circus Maximus włoski związek rolników zorganizował z ogromnym rozmachem festyn z udziałem setek producentów żywności z całego kraju.

To pierwsza tak duża impreza związku Coldiretti w Wiecznym Mieście. Od piątku przybywają na nią dziesiątki tysięcy ludzi. Jest wśród nich wielu zagranicznych turystów, dla których "Miasteczko Coldiretti" jest wyjątkową okazją do zapoznania się z tradycjami kulinarnymi i produktami ze wszystkich włoskich regionów oraz do ich zakupu.

"Przyjechaliśmy na kilka dni do Rzymu i zupełnie przy okazji, dotarliśmy na ten wspaniały festyn, na którym poznajemy przysmaki z całych Włoch" - powiedziała PAP para młodych turystów z okolic Warszawy.

Impreza odbywa się pod hasłem "trzymam z rolnikami" i "100 procent włoskiej żywności - dobrej, zdrowej, gwarantowanej". To wielka promocja włoskiej żywności i zarazem element kampanii w jej obronie przed podróbkami, na przykład parmezanu czy mozzarelli albo szynki parmeńskiej, jakie zalewają sklepy na świecie.

Na przestronnej murawie najstarszego i największego cyrku starożytnego Rzymu, między wzgórzami Palatyn i Awentyn ustawiono stoiska producentów serów , szynek i innych wędlin oraz mięsa, makaronów, krajowego ryżu, sosów, przetworów, oliwy, wina, a także gospodarstw rolnych oferujących warzywa i owoce, soczewicę, migdały, orzechy, przyprawy.

W niektórych namiotach swoje produkty prezentują i sprzedają małe zakłady i gospodarstwa rolne z terenów w środkowych Włoszech, które ucierpiały w ostatnich latach w wyniku trzęsień ziemi.

"Podnosimy się powoli po kataklizmie z października 2016 roku. Ponieśliśmy duże straty, ale postanowiliśmy ratować, co się da i dalej produkować lokalne specjały; tylko tak możemy ożywić nasze zniszczone tereny, ocalić miejsca pracy i zapewnić sobie przyszłość" - powiedział PAP właściciel zakładu z okolic Nursji w Umbrii, produkującego wędliny, z których słyną te strony". Jak dodał, rzymski festyn pod gołym niebem, odwiedzany przez tysiące ludzi to wielka szansa dla drobnych producentów ze zburzonych lub częściowo zniszczonych miejscowości.

W stoisku, gdzie oferowany jest najwyższej jakości parmezan, jego producent zauważył, że także branża skupiona w konsorcjum Parmigiano Reggiano poniosła wielomilionowe straty w rezultacie trzęsienia ziemi w 2012 roku w Emilii-Romanii.

"Zniszczone magazyny, wielkie formy sera przygniecione fragmentami ich konstrukcji; tak było sześć lat temu. Nie poddaliśmy się, znów produkujemy wyjątkowej jakości ser, jeden z najlepszych na świecie" - dodał.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!