Warszawa namawia do ograniczenia zakupów przed Świętami
- Autor: Portalspozywczy.pl
- Data: 07-12-2021, 13:20

Warszawa namawia do niemarnowania jedzenia
Jak wynika z ubiegłorocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności, w Polsce rocznie marnuje się około 5-9 milionów ton jedzenia, głównie w gospodarstwach domowych. Co czwarty Polak wyrzucił jedzenie w ciągu ostatnich 7 dni. Wśród przyczyn wyrzucania, poza zepsuciem i przekroczeniem terminu przydatności do spożycia, pojawiają się też: przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz zbyt duże zakupy. Jak sobie z tym poradzić w zbliżającym się okresie świątecznym oraz jakie korzyści niesie ze sobą zmniejszenie skali marnowania jedzenia?
- Ograniczenie marnowania żywności daje realne oszczędności dla konsumentów, ma również wpływ na kwestie środowiskowe, zdrowotne i etyczne. Marnowanie jedzenia wiąże się ze stratami wody i energii, wytwarzaniem dodatkowych odpadów i negatywnym wpływem na środowisko. Aby ograniczyć te skutki, potrzebujemy bardziej zrównoważonego podejścia do żywności. Jako konsumenci powinniśmy zmienić nasze dotychczasowe zachowania – mówi Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.
komentarze (1)
Świetne zdjęcie do artykułu. Nos cały na wierzchu.
Odpowiedz