Warszawa zostanie jednym z 5 centrów innowacji dla branży spożywczej
- Autor: Rzeczpospolita
- Data: 05-06-2017, 08:56

Liczące 50 partnerów z 13 krajów UE konsorcjum FoodConnect wygrało konkurs Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii na utworzenie EIT Food – jednostki, która ma wynieść europejski przemysł rolno-spożywczy na światowe szczyty rozwoju.
Dla Polski to prestiż, ale i ogromne pieniądze – projekt otrzyma do podziału 400 mln euro unijnego grantu, dodatkowo partnerzy zainwestują łącznie około 1,2 mld euro, czyli aż 5 mld zł.
W EIT Food działają polskie filmy – producent żywności Maspex i firma logistyczna Raben Polska oraz dwa startupy, GeoPulse oraz Kontakt.io.
Staną oni obok takich globalnych korporacji jak Nestle, Siemens, czy Pepsi. Do tego Uniwersytet Warszawski i Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, które będą współpracować z uniwersytetami tej rangi co Cambridge.
Czytaj więcej w Rzeczpospolitej.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Sylwester Stępień, Pekao: klienci mogą kupować więcej produktów budżetowych
-
Do 2030 r. z polskiego rynku może zniknąć 20 proc. firm spożywczych
-
Jan Gaj, Pekao: Widzimy postępujący proces konsolidacji branży spożywczej
-
Czy koncentracja sektora spożywczego w Polsce przyspieszy? [RAPORT]
-
Grupa Maspex wydała 250 mln zł na działania proekologiczne
-
Dziś obchodzimy Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego
-
Raport EIT Food: Firmy spożywcze nie obniżają emisji gazów cieplarnianych
-
Maspex rezygnuje z dodawania cukru. Nie tylko w produktach dla dzieci
-
Maspex wprowadza Antybaton i Owsiankę w opakowaniach pouch
-
Grupa Maspex: Drożejące surowce oznaczają podwyżki cen produktów
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)