Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Wiceprezes Hortimex: Dynamika wzrostu rynku konserwantów jest znikoma

W 2007 roku wartość światowego rynku konserwantów wyniosła 680 mln dolarów. Rynek ten rósł w latach 2004 - 2007 w tempie 1,5 proc. rocznie, zaś przewidywany dalszy wzrost (do roku 2010) to ok. 1,7 proc. rocznie, czyli dynamika wzrostu jest znikoma - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Wiceprezes Hortimex: Dynamika wzrostu rynku konserwantów jest znikoma

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
Data: 29-10-2009, 19:32

- Przyczyną tak niewielkiego wzrostu jest głównie zły odbiór przez konsumentów. Dostosowują się do tego producenci żywności. „Bez konserwantów" to obecnie powszechne hasło reklamowe. Niemniej jednak trudno spodziewać się rezygnacji z tej metody przedłużania trwałości, ponieważ cechują ją trzy istotne walory: łatwość stosowania, skuteczność oraz bezpieczeństwo - mówi Mateusz Kowalewski.

Wzrost popularności "żywności wygodnej" (gotowej do spożycia) oraz napojów jest głównym czynnikiem powodującym ciągłe zainteresowanie producentów tą formą zabezpieczania żywności przed zepsuciem. I na razie, mimo iż rynek ciągle poszukuje alternatyw, ciągle brak jest innego skutecznego rozwiązania. Owe poszukiwania rozwiązań dla przedłużenia trwałości zmierzają w kierunku stosowania naturalnych antybiotyków, regulatorów kwasowości, przeciwutleniaczy czy aminokwasów - uważa wiceprezes firmy Hortimex.

- Jednym ze sposobów przedłużania trwałości (np. przeciwdziałanie ciemnieniu warzyw czy owoców) jest regulacja kwasowości przez stosowanie mieszanek złożonych z dostępnych regulatorów kwasowości oraz enzymów. Coraz większą popularność zdobywają także przeciwutleniacze - w szczególności naturalne: witaminy, karotenoidy (poza funkcją barwiącą pojawiają się próby wykorzystania ich funkcji przeciwutleniających), tokoferole. Właściwości przeciwuleniające ekstraktów niektórych ziół (np. rozmaryn, zielona herbata) również znajdują zastosowanie - mówi Mateusz Kowalewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hortimex RSS ALERT    /    konserwanty RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!