Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Biznes i technologie

Witamina C pomaga zachować masę mięśniową po 50. roku życia

  • Autor: PAP
  • Data: 28-08-2020, 10:44
Witamina C może chronić przed związanym z wiekiem spadkiem masy mięśni. Według naukowców większości ludzi wystarczy jeden cytrusowy owoc i surówka dziennie, aby zapewnić sobie odpowiednią jej dawkę.
Witamina C pomaga zachować masę mięśniową po 50. roku życia
Witamina C może chronić przed związanym z wiekiem spadkiem masy mięśni; fot. unsplash.com

Jak zauważyli naukowcy z University of East Anglia, osoby spożywające odpowiednie ilości witaminy C mają w późniejszym wieku najlepiej zachowaną masę mięśniową.

"Kiedy ludzie się starzeją, tracą masę mięśni szkieletowych i ich siłę. Osoby po 50-tym roku życia tracą nawet 1 proc. masy mięśniowej rocznie i taka utrata dotyczy ponad 50 mln ludzi na świecie. To duży problem, ponieważ może to prowadzić do kruchości i innych zaburzeń zdrowia, takich jak sarkopenia, fizyczna niesprawność, cukrzyca typu 2, obniżona jakość życia, a nawet do śmierci" - alarmuje prof. Ailsa Welch, autorka publikacji, która ukazała się w piśmie "Journal of Nutrition".

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!