Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Biznes i technologie

Włochy dynamicznie zwiększają eksport produktów spożywczych do Polski

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 07-03-2018, 11:48
Włoscy producenci spożywczy kolejny raz notują wzrost w eksporcie swoich wyrobów do Polski, a import włoskich produktów spożywczych do Polski dynamicznie wzrasta – wynika z szacunkowych danych Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich – Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej (ICE). W 2017 roku producenci z Italii wyeksportowali ich do Polski o prawie 13 proc. więcej niż rok wcześniej, a wartość eksportu sięgnęła 823,6 milionów euro.
Włochy dynamicznie zwiększają eksport produktów spożywczych do Polski
fot. Shutterstock

W ciągu ostatnich 5 lat Włochy odnotowały prawie 46 procentowy wzrost eksportu swoich wyrobów spożywczych do Polski. To najwięcej spośród wszystkich krajów znajdujących się w czołówce eksporterów produktów spożywczych do naszego kraju.  Włosi eksportują do nas m.in. przetwory warzywne, wyroby czekoladowe, sery, makarony, produkty wysokiej jakości czy oliwę z oliwek.

826,3 milionów Euro – tyle według szacunkowych danych – wynosi wartość produktów spożywczych wyeksportowanych z Włoch do Polski w 2017 roku. To kolejny rok imponującego, bo wynoszącego 12,7 procent, wzrostu.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!