Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Współpraca świata nauki i przemysłu żywnościowego jest niezbędna i konieczna

Ta współpraca już istnieje jako coś w oczywisty sposób niezbędnego i zyskownego dla obu stron, a ja zakładam, że zmiany, które na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wprowadzamy, jeszcze bardziej ją zdynamizują. Trudno sobie wyobrazić, by ten sektor mógł sprostać wyzwaniom rynku bez wiedzy, którą my wypracowujemy w laboratoriach i gospodarstwach doświadczalnych – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Współpraca świata nauki i przemysłu żywnościowego jest niezbędna i konieczna
Prof. Jarosław Bosy

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 14-09-2020, 12:46

UPWr jest uczelnią młodych i utalentowanych badaczy skupionych na globalnych wyzwaniach związanych z jakością i dostępnością żywności, chorobami cywilizacyjnymi, technikami obserwacji i remediacji zmian środowiska oraz zdrowiem zwierząt.

- Jeśli więc sektor potrzebuje w najbliższym czasie rozwiązań związanych m.in. z wytwarzaniem żywności specjalistycznej i prozdrowotnej, monitoringu jakości produkcji zwierzęcej i roślinnej, nowych metod pozyskiwania energii, w tym wykorzystania bioodpadów, sensownego zagospodarowania zasobów wody i gleby, skutecznych metod ochrony przed patogenami - to naukowcy na Przyrodniczym nad tym właśnie pracują. Mógłbym ten katalog wspólnych tematów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i firm sektora spożywczo-rolniczego długo jeszcze rozwijać – mówi rektor Bosy.

Zapytany, w jakich dziedzinach taka współpraca jest najbardziej dynamiczna, stwierdził, iż rzetelna odpowiedź wymagałaby odrębnej publikacji. - W pierwszym odruchu powiedziałabym: technologia produkcji żywności, ale przecież i produkcja roślinna i zwierzęca, czy bezpieczeństwo żywności. Ta współpraca realizowana jest w ramach poważnych, także międzynarodowych i krajowych projektów badawczo-wdrożeniowych, ale też w postaci mniejszych, co nie znaczy mnie ważnych, ekspertyz będących odpowiedzią na konkretną potrzebę konkretnej firmy – mówi prof. Jarosław Bosy.

Przykłady takich prac z ostatnich miesięcy obrazują rozpiętość tematyczną: „Wstępne opracowanie warunków hodowli i suszenia oraz zbadanie właściwości odżywczych larw muchy Hermetia illucens jako dodatku do paszy dla drobiu”; „Ocena technologiczna ziarna, słodu i brzeczek” „Analiza TPA oraz pomiar barwy chleba pszennego, bułek drożdżowych oraz pączków”, „Analizy i oznaczenia białek mięsa wieprzowego oraz ich frakcji i preparatów”.

Podkreśla, że jednym ze strategicznych celów UPWr jest transfer wiedzy i współpraca z najlepszymi ośrodkami i przedsiębiorstwami w celu komercjalizacji wyników badań naukowych oraz dla budowania międzynarodowych partnerstw B+R+I i wdrażania innowacji. Globalne problemy ale i trendy, jak Circular Economy (BBI), Zero Waste, Żywienie i Profilaktyka Zdrowotna, Internet rzeczy w rolnictwie -, to nasze obszary zainteresowań badawczych, ale także wyzwania dla gospodarki, czyli dla przedsiębiorstw i ich otoczenia.

Pełny wywiad z prof. Jarosławem Bosym można przeczytać tutaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.101.50
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!