• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie.
  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 29-06-2017, 13:58
Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obchodzi swoje 40-lecie
Studenci /fot. UPW

To najmłodszy spośród pięciu wydziałów uczelni, ale jego lwowskie korzenie sięgają XIX wieku i otwartej w 1856 roku w Dublanach Szkoły Gospodarstwa Wiejskiego (która przekształciła się później w Politechnikę Lwowską).

W ciągu 40 lat studia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (WBiNoŻ), ukończyło ponad 5,5 tysiąca absolwentów (spotykają się na jubileuszowym zjeździe w najbliższą sobotę – 1 lipca). Obecnie każdego roku studiuje tu około 1300 osób.

W tej chwili trwa rekrutacja na cztery kierunki: biotechnologię, technologię żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analizę żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Sądząc po liczbie zarejestrowanych kandydatów – wszystkie cieszą się wśród maturzystów ogromną popularnością. Ten ostatni: żywienie człowieka i dietetyka - dotychczas prowadzony był tylko jako studia magisterskie, teraz po raz pierwszy odbywa się nabór na studia I stopnia – i jak się okazuje to po weterynarii najczęściej wybierany spośród 27 kierunków studiów na UPWr.

- Wszystko czego na WBiNoŻ uczymy ma związek z żywnością i żywieniem ludzi, więc wpisuje się w jeden z najważniejszych globalnych problemów – mówi prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. - W gospodarce branże żywieniowe będą się w najbliższych latach dynamicznie rozwijać, a to oznacza rosnące zapotrzebowanie na specjalistów. ONZ ocenia, że do 2050 roku produkcja żywności na świecie musi wzrosnąć 2,5-krotnie. Prace nad tzw. żywnością dla przyszłości to jeden z priorytetów Unii Europejskiej, a nasz Wydział specjalizuje się także w poszukiwaniu nowych rozwiązań dla produkcji żywności prozdrowotnej.

Najważniejsze kierunki badawcze naukowców związanych z Wydziałem to monitorowanie produkcji żywności pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego; bioaktywne substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ich otrzymywanie, charakterystyka oraz wykorzystanie w formie biopreparatów służących prewencji chorób cywilizacyjnych; biotransformacje naturalnych bioaktywnych związków z grupy steroidów i flawonoidów; biotechnologiczne wykorzystanie drożdży niekonwencjonalnych i wpływ diety na stan zdrowia konsumentów.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!