Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Biznes i technologie

Wzrasta znaczenie fizycznych metod utrwalania żywności

Wzrasta znaczenie fizycznych metod utrwalania żywności, co pozwala na ograniczenie stosowania dodatkowych, chemicznych, czynników konserwujących - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Michał Wojcik z firmy Cortex Chemicals Sp. z o.o.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
Data: 04-11-2009, 13:15

W ostatnich latach, z jednej strony obserwujemy trend w kierunku ograniczania stosowania konserwantów, z drugiej jednak strony ich zużycie w niektórych segmentach produktowych wzrasta (dania gotowe, napoje). Powszechna jest nagonka na dodatki spożywcze, które przez nieświadomych konsumentów powszechnie nazywane są konserwantami, niezależnie od symbolu „E" jaki widniej na etykiecie. Pomimo tego nie zauważamy aby spadała sprzedaż takich surowców jak benzoesan sodu, sorbinian potasu czy azotany (III). Czasami wręcz przeciwnie - mówi Michał Wójcik.

Konsumenci często negują stosowanie konserwantów, jako czegoś sztucznego i niebezpiecznego. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, iż stosowanie nawet kontrowersyjnych pochodnych kwasu benzoesowego zabezpiecza żywność przed substancjami toksycznymi będącymi produktami przemiany materii bakterii lub grzybów, czy też produktami procesów pośmiertnych bakterii (endotoksyny bakteryjne). To że na przykład stosujemy sorbinian potasu, bardzo silnie działający na pleśnie, zabezpiecza nas przed aflatoksynami, których działanie mutagenne jest powszechnie znane i nie podlega żadnej dyskusji - podkreśla Michał Wójcik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

konserwanty RSS ALERT    /    dodatki do żywności  RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.153.39.7
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!