Olipra zauważa, że wzrost indeksu wynikał z wyższych cen 4 z 5 jego składowych: cukru (+11,7 proc.), mięsa (+2 proc.), zbóż (+1,6 proc.) oraz produktów mlecznych (+0,4 proc.). Spadek cen odnotowano jedynie w przypadku oleju roślinnego (-1,8 proc.).

- W strukturze danych na szczególną uwagę zasługują ceny cukru, które od początku roku zwiększyły się o 20,6 proc. Ich wzrost wynika przede wszystkim z oczekiwanej niższej produkcji cukru trzcinowego wśród jego kluczowych producentów, przy jednoczesnym prognozowanym wzroście popytu ze strony Chin. Na uwagę zasługuje również pierwszy od października ub. r. wzrost cen produktów mlecznych, wskazujący na stabilizację sytuacji na światowym rynku mleka - komentuje ekspert.

Analityk Credit Agricole wskazuje, że dane na temat światowych cen żywności w maju stanowią wsparcie dla prognozowanego przez bank scenariusza, zgodnie z którym na początku 2016 r. nastąpiło trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności.