Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Zagadnienie kosztów w branży rolno-spożywczej nabiera nowego znaczenia

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 22-11-2018, 15:57
W obliczu gwałtownych i szybko zachodzących zmian, takich jak: globalizacja, rewolucja cyfrowa, konkurowanie systemami, transformacja modeli biznesowych i ekonomia współdzielenia, słowo „koszty” nabiera nowego znaczenia. Przedsiębiorcy są świadomi, że w szybko zmieniającym się otoczeniu, niska cena nie stanowi już przewagi konkurencyjnej, a zbyt wysokie koszty eliminują z gry nawet największe firmy. Jak więc dopasować politykę kosztów do sytuacji przedsiębiorstwa? – m.in. o tych zagadnieniach traktuje najnowszy raport Banku BGŻ BNP Paribas „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym”.
Zagadnienie kosztów w branży rolno-spożywczej nabiera nowego znaczenia
Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę, fot. PTWP

- Jako lider w finansowaniu klientów z sektora rolno-spożywczego z najbardziej kompleksową ofertą produktów i usług dla tej grupy, uważnie obserwujemy sytuację w sektorze food&agro, by móc elastycznie i innowacyjnie reagować na pojawiające się potrzeby klientów i zmiany sytuacji. Obecnie  jednym z największych wyzwań są rosnące potrzeby żywnościowe dla większości rozwijających się krajów. Dlatego prezentujemy w tym roku publikację, w której analizujemy szeroko rozumiane koszty w ekosystemie produkcji żywności w Polsce. Tegoroczna publikacja stanowi dobry punkt wyjścia do szerokiej debaty na temat przyszłości polskiego rolnictwa i przemysłu spożywczego – mówi Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę. 

Tegoroczna edycja raportu „Agro-ring, koszty w ujęciu scenariuszowym” jest efektem współpracy ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas z firmą doradczą Capful Polska, która przeprowadziła szczegółowe badania ankietowe wśród producentów żywności oraz liderów związków branżowych. 

Rachunek ekonomiczny stanowi nieodłączny element prowadzenia działalności gospodarczej. W drugiej dekadzie XXI w., w obliczu gwałtownych i szybko zachodzących zmian, zarządzanie kosztami, według dotychczasowych zasad, przestaje się sprawdzać, a przedsiębiorcy stają przed ogromnym wyzwaniem weryfikacji swojego podejścia. 

Pierwszy z rozdziałów raportu to zbiór najczęściej spotykanych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym, które stanowią punkt wyjścia do prowadzenia wszelkich badań. W każdym z nich przeprowadzono analizę kosztów. W trakcie tych prac, równolegle, eksperci poszukiwali czynników, które mają największy wpływ na działalność w poszczególnych branżach oraz tych, które mogą na nie najsilniej wpływać w perspektywie pięciu lat.

W powszechnej opinii koszty odgrywają coraz większą rolę i silnie oddziałują na konkurencyjność funkcjonowania sektora rolno-spożywczego. Zespół badawczy podjął się weryfikacji tej tezy. Odbiorca czytając kolejne rozdziały (2-5) dowie się, jakie najważniejsze koszty w sektorze rolno-spożywczym zostały wyodrębnione w wyniku przeprowadzonego badania z punktu widzenia kosztów: pracy, energii, surowców i wdrożenia technologii.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!